Nieuwe berekeningswijze Premie Werkhervattingskas per 2020 aangekondigd

23-5-2019

Er worden in 2020 enkele wijzigingen in de differentiatiesystematiek van de premie voor de Werkhervattingskas aangebracht om de systematiek op specifieke onderdelen te verbeteren. Dit heeft invloed op de premies die zowel kleine als (middel)grote werkgevers verschuldigd zijn.
 
Hoe ziet de huidige regeling eruit?
De premiedifferentiatiesystematiek binnen de Werkhervattingskas (WHK) voor de onderdelen ZW en WGA bestaat uit twee soorten premies: de individueel gedifferentieerde premie en de sectoraal gedifferentieerde premie. Kleine werkgevers betalen een sectoraal gedifferentieerde premie, grote werkgevers een individueel gedifferentieerde premie en middelgrote werkgevers een premie die opgebouwd is uit een weging van beide premies.
 
Ongewenste beïnvloeding
In de huidige vormgeving van de premiesystematiek beïnvloeden de premies voor kleine en grote werkgevers elkaar vanwege de hierbij gebruikte landelijke rekenfactoren. Daardoor werken de risico’s van grote werkgevers door in de premies van kleine werkgevers en omgekeerd. Dit leidt ertoe dat gemiddeld genomen kleine werkgevers een iets te hoge premie betalen ten opzichte van hun risico. Grote werkgevers daarentegen betalen een iets te lage premie ten opzichte van hun risico.

Daarnaast blijken de sectorale premies voor kleine werkgevers ook ieder jaar weer vatbaar voor grote schommelingen door de invloed van grote werkgevers op hun premies. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat uitkeringslasten en loonsommen, die aan de premieberekening ten grondslag liggen, niet gescheiden zijn voor deze twee groepen van werkgevers.
 
Beoogde oplossing
Per 1 januari 2020 wordt dit gewijzigd en worden aanpassingen gedaan in enkele landelijk bepaalde rekenfactoren van de premiedifferentiatie WHK. De eerste wijziging betreft een tweedeling in zowel de lasten als de loonsommen van kleine en grote werkgevers ten behoeve van de premiedifferentiatie. De lasten en loonsommen van kleine werkgevers worden voortaan uitsluitend gebruikt bij de berekening van de sectorale premies. De lasten en loonsommen van grote werkgevers worden uitsluitend gebruikt voor het vaststellen van het gemiddelde percentage bij de berekening van de individuele premies. De lasten en loonsommen van middelgrote werkgevers worden per werkgever gesplitst in een sectoraal deel en een individueel deel en gebruikt bij de overeenkomstige premieberekeningen.

Daarnaast wordt een aanpassing gemaakt in de techniek van de premiedifferentiatie, te weten de afschaffing van het rekenpercentage. Tenslotte wordt de berekeningswijze van het individueel en gemiddelde werkgeversrisicopercentage gelijk getrokken.
 
Premiegevolgen
De aanpassingen in de premiesystematiek zullen naar verwachting een zeer beperkt effect hebben op de premies. Op macroniveau zullen de premieopbrengsten gelijk blijven. Daarnaast geldt over het algemeen dat de premies voor kleine werkgevers licht zullen dalen en voor (middel)grote werkgevers (licht) zullen stijgen. Voor een individuele werkgever met een zeer hoog risico zal de premiestijging als gevolg van deze aanpassingen in de premiesystematiek naar verwachting ten hoogste enkele tienden procentpunten bedragen.

De sectorindeling zal dus ook vanaf 2020 bij de premie voor de Werkhervattingskas een rol blijven spelen; dit in tegenstelling tot de WW premie.
 
Meer informatie
Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben, dan kan je opnemen met onze partner BDO.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers