Nieuwe EU wetgeving voor grensoverschrijdend werken
Met ingang van 30 juli is de Europese detacheringsrichtlijn aangepast door de Herzieningsrichtlijn. Het doel is een betere balans aan te brengen tussen enerzijds het bevorderen van het vrij verrichten van diensten en het creëren van een gelijk speelveld voor ondernemingen, en anderzijds de bescherming van de rechten van gedetacheerde werknemers.
Op grond van de detacheringsrichtlijn uit 1996 hebben gedetacheerde werknemers al recht op
een aantal Nederlandse arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden. Het uitgangspunt voor de wijzigingen per 30 juli is altijd een gelijke beloning voor hetzelfde werk op dezelfde plaats. Hiermee ontstaan er minder verschillen tussen arbeidsvoorwaarden en – omstandigheden waarop gedetacheerde werknemers recht hebben, ten opzichte van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van nationale werknemers.
De maatregelen uit de Herzieningsrichtlijn zijn als volgt:
- de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden die dienstverrichters ten minste moeten waarborgen voor hun gedetacheerde werknemers worden uitgebreid met huisvestingsvoorwaarden en bepaalde toeslagen en vergoedingen;
- indien een uitzending langer dan twaalf maanden duurt, welke termijn onder omstandigheden kan worden verlengd tot achttien maanden, gelden aanvullende arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor de gedetacheerde werknemer;
Andere wijzigingen, met vertaling / verwijzing naar de Nederlandse wetgeving:
- er is voorgesteld om in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi), in Duitsland de wet Arbeitnehmerüberlassungsgesetz, op te nemen dat de gedetacheerde uitzendkracht bij een inlener recht heeft op ten minste dezelfde arbeidsvoorwaarden en – omstandigheden als lokale uitzendkrachten. Dit geldt ook voor alle algemeen verbindende voorwaarden uit een toepasselijke cao. Uitgezonderd zijn de bepalingen omtrent procedures, formaliteiten en voorwaarden van de sluiting en de beëindiging van de arbeidsovereenkomst en op de aanvullende bedrijfspensioenregelingen;
- voorgesteld is om in de WagwEU een artikel op te nemen dat bepaalt dat op de gedetacheerde uitzendkracht ook dezelfde arbeidsvoorwaarden en – omstandigheden van de laatste inlener in een keten van toepassing zijn. Dit brengt met zich mee dat de eerste inlener in de keten de verplichting heeft om het uitzendbureau binnen redelijke termijnen voor aanvang van de werkzaamheden op de hoogte te stellen van een eventuele dooruitzending naar een tweede inlener. Het uitzendbureau wordt dan op tijd in de gelegenheid gesteld om de juiste arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden van toepassing te verklaren. Het uitzendbureau blijft namelijk verantwoordelijk voor de concrete uitbetaling aan de gedetacheerde uitzendkracht.
- in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en in de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten wordt opgenomen dat noodzakelijke kosten die worden gemaakt in het kader van de detachering, zoals reis-,maaltijd- en huisvestingskosten niet tot het minimumloon worden gerekend maar afzonderlijk moeten worden vergoed aan de gedetacheerde werknemer.
De Herziene Detacheringsrichtlijn is per 30 juli 2020 in werking getreden voor alle sectoren met uitzondering van de sector wegvervoer. Het wegvervoer waarop de herzieningsrichtlijn tijdelijk niet van toepassing is, omvat zowel het goederen- als het personenvervoer over de weg. De overige sectoronderdelen van de transportsector zijn niet uitgezonderd van de herzieningsrichtlijn.
Bron: BDO / Strick