Nieuwe opzet voor Buma NL

01-5-2015

Buma NL, het door Buma Cultuur georganiseerde seminar voor Nederlandstalige muziek, verandert de komende editie van opzet. Het evenement verschuift van donderdag naar maandag, kent een verlaagde toegangsprijs en richt zich vanaf dit jaar op álle populair Nederlandstalige muziek.

Buma NL 2015 vindt op maandag 14 september plaats in Theater aan De Parade in ’s Hertogenbosch. De afgelopen vijf edities lag binnen Buma NL de focus op artiesten in het volkse segment. De discussie over welke muziek hier nu wel of niet onder viel, was onder meer een reden om nog eens heel goed naar de inhoud te kijken, zo stelt Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. “De grens is ook helemaal niet meer zo helder als deze jaren terug was. Zeker nu de hele Nederlandstalige markt het wat lastiger heeft, wil je dat een evenement als dit door alle belangrijke spelers in die Nederlandstalige markt wordt bezocht. Zodat hier op brede schaal met elkaar over kunnen praten, serieus zaken kunnen doen en gezamenlijk op kunnen trekken.”

De basis van het evenement blijft intact. Net als de eerdere edities is het een seminar/netwerkdag waar Nederlandse artiesten, muziekprofessionals, boekers en liefhebbers elkaar kunnen ontmoeten, tijdens panelbijeenkomsten kunnen discussiëren over actuele onderwerpen en inspiratie op kunnen doen. “Maar dan dus voor een nóg bredere groep mensen, zodat het hele Nederlandstalige segment er iets aan heeft”, aldus Helmink. “Dat is ook een reden achter de prijsverlaging. We zien steeds meer jonge artiesten zich in de Nederlandstalige markt begeven. Buma NL moet ook voor die groep op laagdrempelige manier toegankelijk worden. De verhuizing naar de maandag draagt hier hopelijk ook aan bij. We hebben de afgelopen edities gemerkt dat donderdag voor veel in deze markt werkzame professionals een dag is dat zij aan optredens vast zitten. Maandag is doorgaans een rustiger dag in de week.”

Los van de veranderde dag, toegangsprijs en inhoud, blijft de opzet ruwweg gelijk. Net als eerdere edities is er op het plein op de Parade een showcasefestival voor nieuw talent, is er aan het eind van de conferentiedag een demopanel en worden ’s avonds de Buma NL Awards uitgereikt.

Sterren.nl is vanaf komende editie mediapartner. Helmink kan nog niet zeggen of dit betekent dat -net als enkele jaren geleden- de Sterren.nl Awards en de Buma NL Awards weer samen in één awardshow gaan worden uitgereikt. “Wij trachten als Buma Cultuur onze evenementen elk jaar met een scherp oog te bekijken, de doelen te analyseren en te zien of die doelen bereikt worden. Voor Buma NL geldt dat dit tot op zekere hoogte goed lukte, maar dat we het idee hebben dat we door een lijn te trekken van wat wel en wat niet tot ‘Nederlandstalig’ behoort ook een groot deel van de achterban niet bedienden. Dat is een reden geweest om de formule aan te scherpen.”

De inschrijving voor Buma NL 2015 is inmiddels gestart via Buma.nl.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers