Nieuwe werkgeverssite houdt werknemers financieel fit

29-5-2017

Werkgevers krijgen pas laat zicht op de geldproblemen van hun personeel. Dit leidt tot onnodige kosten, bijvoorbeeld door loonbeslag. Een nieuwe website van het platform Wijzer in Geldzaken, financieelgezondewerknemers.nl, moet werkgevers helpen sneller problemen te zien en gerichter hulp te gaan bieden. Koningin Máxima lanceerde vanochtend de site, samen met de voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen en de voorzitter van de KNS (slagers) Ad Bergwerff.

Financiële problemen
Twee op de drie ondernemingen heeft wel eens te maken met personeel met financiële problemen. Zo’n medewerker (voltijds, modaal salaris) kost een bedrijf al snel 13 duizend euro per jaar per in het verwerken van het loonbeslag, het (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies. Het Nibud schrijft dit vandaag in het rapport 'Personeel met schulden'. Daarnaast kan het bedrijf nog risico lopen vanwege diefstal, fraude en het feit dat personeel met geldproblemen vatbaarder is voor omkoping en chantage.

Lastige afweging
Grote persoonlijke gebeurtenissen als echtscheiding, ontslag van de partner, ziekte of overlijden van de partner zijn vaak de oorzaak van geldproblemen, maar natuurlijk ook 'gewoon' te veel uitgeven, te veel kopen op afbetaling of krediet. Werknemers ervaren een barrière om het gesprek met de werkgever aan te gaan, uit schaamte. Andersom is het voor de werkgever een lastige afweging in hoeverre hij zich moet bemoeien met privésores van zijn medewerker. "Een onderneming, en zeker een mkb-bedrijf, is een soort mini-maatschappij. De werkgever kent zijn medewerker, zijn gezin. En toch blijven sommige onderwerpen lastig bespreekbaar, zoals geldzorgen", aldus MKB-voorzitter Van Straalen vanochtend bij de lancering van de website.

Hij juicht de komst van de werkgeverssite financieelgezondewerknemers.nl toe omdat die daarvoor de drempel verlaagt. "De site biedt een mooi en volledig overzicht. Hoe herken je als werkgever bijvoorbeeld signalen dat er iets aan de hand is, hoe ga je het gesprek op de juiste manier aan? En wat zou je vervolgens mogelijk kunnen doen om je medewerker te helpen?" De site stimuleert en ondersteunt werkgevers met informatie, tips en checklists om medewerkers ‘financieel fit’ te laten blijven en werknemers met geldzorgen door te verwijzen.

Bron: MKB-Nederland 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers