Nog geen 2 jaar ZZP'er? Dan mag je niet werken in Duitsland

14-7-2015

Sinds enkele maanden ben je als zelfstandige zonder personeel (ZZP), ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel, KvK. Je wordt door een van jouw opdrachtgevers benaderd om te gaan werken in Duitsland. Je gaat een van de 41 beschermde ambachten uitoefenen in Duitsland, en derhalve dien je een vergunning (inschrijving handwerksrolle) te doen voor dit ambacht bij de Duitse HWK. Bij een eventuele Zoll controle wordt dan aangetoond dat je legaal werkzaam bent als ZZP in Duitsland. Wie in Duitsland een beroep uitoefent zonder passende registratie is in overtreding van de Wet tot regeling van de ambachtssector (Handwerksordnung) en de Wet tegen zwartwerk (Schwarzarbeitergesetz). Er kunnen geldboetes tot € 30.000 worden opgelegd. Om deze vergunning te krijgen vanuit de HWK, dien je eerst langs de Nederlandse Kamer van Koophandel te gaan om een zogenaamde EU-verklaring te krijgen.

Helaas, de KvK verleent deze EU-verklaring niet! Je bent namenlijk niet langer dan 2 jaar ingeschreven bij de KvK. Ook al jouw diploma's die aantonen dat je vakbekwaam bent worden niet erkend door de KvK om deze EU-verklaring te verkrijgen. Reden is dat je geen 2 jaar werkzaam bent als zelfstandige. Dit alles volgens de EG richtlijn 2005/36/EG. Kortom, je mag niet als ZZP'er in Duitsland werken als je minder dan 2 jaar staat ingeschreven in de KvK.

Stichting Nedubex vindt dit een niet toelaatbare situatie en zal op korte termijn een klachten meldpunt gaan inrichten waar Nederlandse ondernemers soortgelijke praktijkvoorbeelden kunnen melden. Stichting Nedubex zal deze klachten verzamelen en onder de aandacht brengen van politiek Den Haag.

Bron: Stichting Nedubex

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers