Ondernemersverenigingen vragen kabinet om maatregelen voor soepel EU-grensverkeer

24-4-2020

Op 23 april hebben VNO-NCW en MKB-Nederland de Internationale Actieagenda Covid-19 gepresenteerd aan minister Kaag. Deze werd samen met de branches ontwikkeld. Afgesproken is om ervoor te zorgen dat internationale ketens van bedrijven kunnen blijven functioneren.
 
CLC-VECTA heeft zich hiervoor hardgemaakt bij de Commissie Europees MKB-Beleid. Een videoconferentie op 8 april met de commissie Europees MKB-Beleid van VNO-NCW – MKB Nederland stond in het teken van urgente uitdagingen voor onze sector die in Europees aandacht behoeven en wat mogelijke EU gecoördineerde maatregelen zijn om onze sector te ondersteunen. Onze inzet: herziening van de Richtlijn pakketreizen voor incentiveorganisatoren en het verruimen van maatregelen die het opstarten moeten vergemakkelijken (grenzen open / inreisverboden / controle op goederenvervoer, etc.) en uiteraard financieringsmogelijkheden vanuit de EU.
 
Mede dankzij de inzet van CLC-VECTA pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland in de Internationale Actieagenda Covid-19 ervoor dat het kabinet zich inzet voor een soepel EU-grensverkeer. Dat kan volgens hen door een vergunningstelsel voor werknemers in cruciale beroepen en Europese Greenlanes met minime wachttijden voor goederen. De twee organisaties vragen om een gecoördineerd EU-plan om de herstart van de economie in de lidstaten beter op elkaar af te stemmen. ‘Veel mkb-bedrijven zijn afhankelijk van buitenlandse toeleveranciers of klanten’, vertelt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. ‘Het is van belang om nu de grenzen zo goed mogelijk open te houden. Tegelijkertijd denken we na over de periode na corona, zodat we zo snel mogelijk onze internationale handel op kunnen pakken. Want in Nederland zijn toch bijna 2,5 miljoen banen daarvan afhankelijk.’

Bron: VNO-NCW
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers