Onveiligheid op de werkvloer neemt toe

14-2-2013

Organisaties geven steeds minder geld uit aan het opleiden van werknemers voor calamiteiten. Niet alleen krijgen steeds minder werknemers een opleiding van hun werkgever, bestaande bedrijfshulpverleners (BHV’ers) krijgen ook minder herhalingscursussen.

Sinds 2007 is het niet meer verplicht om ieder jaar een herhalingscursus te volgen. Behalve de crisis kan dit een oorzaak zijn dat organisaties minder investeren in BHV’ers. Werkgevers willen hun werknemers waarschijnlijk niet missen op de werkvloer voor de periode dat ze de opleiding volgen en vinden de opleidingen te prijzig.

Arbowet eist investering in bedrijfsveiligheid
Merk je dat ook jouw werkgever wil beknibbelen op de bedrijfsveiligheid, breng de noodzaak van scholing dan onder de aandacht. Elke werkgever is verplicht maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Eén manier is om werknemers op te leiden tot bedrijfshulpverlener (BHV’er). Een BHV’er moet beginnende branden kunnen blussen, kunnen ontruimen en eerste hulp geven aan mensen na een ongeluk. In kleine organisaties mag de werkgever zelf de rol van BHV’er vervullen.

Het is niet verstandig de herhalingscursussen over te slaan. In geval van nood is het belangrijk dat een BHV’er een bepaalde routine heeft en zonder al te veel nadenken kan handelen. Helemaal niet investeren in bedrijfsveiligheid is een overtreding van de Arbowet.

Bron: Rendement

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers