Opbouw vakantiedagen bij ziekte; weet jij hoe het zit?

24-12-2018

Bij het CLC-VECTA juridisch loket krijgen we regelmatig de vraag over hoeveel of hoe lang een langdurig zieke werknemer vakantiedagen opbouwt. Tot 2012 bouwde de werknemer alleen vakantiedagen op over de laatste 6 maanden waarin geen arbeid was verricht. Maar in 2009 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat ook arbeidsongeschikte werknemers recht hebben op het wettelijk minimum aantal vakantiedagen (4x de arbeidsduur per week) met doorbetaling van loon. Per 1 januari 2012 is de Nederlandse wetgeving daar op aangepast; er wordt geen onderscheid gemaakt in de opbouw van de wettelijke minimale vakantierechten tussen arbeidsongeschikte en gezonde werknemers.
 
Opbouw = ook opnemen
Tegenover de opbouw van vakantiedagen staat dan ook dat de arbeidsongeschikte werknemer vakantiedagen opneemt. Toch? Een paar aandachtspunten:
 
Arbeidsongeschikt geworden tijdens vakantie
Als een gezonde werknemer met vakantie is en hij wordt tijdens zijn vakantie arbeidsongeschikt, is instemming van de werknemer nodig voor het afschrijven van vakantiedagen. Volgens de wet geniet hij namelijk geen vakantie. Wel moet hij zich dan ziek melden en kunnen bewijzen dat hij ziek was.
 
Tijdens arbeidsongeschiktheid op vakantie
Als een reeds arbeidsongeschikte werknemer besluit om op vakantie te gaan, dan wordt dit van zijn saldo vakantiedagen afgehouden. De wetgever acht dit ook redelijk, aangezien de arbeidsongeschikte werknemer tijdens zijn ziekte ook volledig wettelijke vakantiedagen opbouwt. De werkgever bepaalt overigens of hij de werknemer toestemming geeft voor een vakantie. De bedrijfsarts bekijkt enkel of er medisch gezien wel of geen bezwaren zijn voor een vakantie en brengt daarop advies uit.
 
Verplicht vakantiedagen opnemen?
Je kunt een arbeidsongeschikte medewerker niet verplichten om vakantie op te nemen. Je kunt vakantieopname wel stimuleren; ook voor een arbeidsongeschikte medewerker kan het prettig zijn een paar weken niet te hoeven re-integreren en rust te hebben.
 
Wettelijk versus bovenwettelijk
De opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte zoals hierboven beschreven, betreft alleen de opbouw van wettelijke vakantiedagen. Voor de opbouw van de bovenwettelijke vakantiedagen geldt dat, indien je niet gebonden bent aan een cao, je bij schriftelijke overeenkomst afspraken kunt maken over de opbouw van deze vakantiedagen bij langdurige arbeidsongeschiktheid; alleen de eerste 26 weken bouwt de werknemer volledig bovenwettelijke vakantie-uren op. Daarna bouwt hij dan alleen bovenwettelijke vakantie-uren op over de uren dat hij hersteld is.
 
Vervallen van vakantiedagen
De volgende vraag die vaak gesteld wordt is dan hoe het zit met vervaltermijnen van vakantiedagen. In principe vervallen vakantiedagen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Behalve in onderstaande gevallen, dan is de vervaltermijn 5 jaar;
 
  • Als de werknemer de vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen. Bijvoorbeeld vanwege ziekte of omdat de werkgever de werknemer niet in staat heeft gesteld (voldoende) vakantiedagen op te nemen.
  • Als bij cao of schriftelijke overeenkomst een langere vervaltermijn is overeengekomen.
  • Voor bovenwettelijke dagen
 
Uitzondering
De opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte hangt samen met het uitgangspunt dat een werknemer alleen vakantiedagen opbouwt wanneer hij/zij recht heeft op loon (dit geldt voor zowel de zieke als de gezonde werknemer). Een arbeidsongeschikte werknemer die zich niet aan zijn re-integratie verplichtingen voldoet, heeft geen recht op loon en bouwt dus ook geen vakantiedagen op.
 
Heb je vragen over bovenstaande? Neem dan contact op met het CLC-VECTA juridisch loket via juridischadvies@clcvecta.nl of bel met Dineke Philipse (+31 (0)346 - 352 444.)
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers