Situatie Oekraïne: maatregelen, ondersteuning en aanbieden humanitaire hulp

07-3-2022

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen en humanitaire steun vanuit Nederland is meer dan welkom. Er is vooral dringende behoefte aan hulpgoederen, voedsel en brandstof. UN Global Compact heeft samen met de OCHA een Business Guide opgesteld over hoe de private sector humanitaire hulp kan bieden.
 
Daarnaast staat ook Giro555 open met het initiatief: 'Samen in actie voor Oekraïne'. De daarbij aangesloten organisaties zijn: Ook ondernemers in verschillende sectoren zien zich geconfronteerd met uitdagingen vanwege de oorlog in Oekraïne. Mocht dit voor jou gelden, is het goed te weten waar je terecht kunt voor meer informatie en ondersteuning. Via VNO-NCW ontvingen we een toelichting op de situatie en maatregelen. In dit document vind je ook nuttige links naar meer informatie over de sancties. Sinds vorige week is bovendien een interne Task Force Oekraïne VNO-NCW en MKB-Nederland actief. Een team van specialisten voor specifieke onderwerpen en sectoren is beschikbaar voor vragen en ondersteuning.  
 
De situatie kan ook gevolgen hebben in relatie tot verzekeren / verzekeringen vanwege het ‘veranderde risicoprofiel’. Het Verbond van Verzekeraars heeft een informatiepagina gepubliceerd met meer informatie en men heeft een beleidsadviseur beschikbaar voor vragen.
 
Heb je vragen, wil je contact met de Task Force of andere specialist en/of wil je melding maken van gevolgen voor jouw onderneming? Neem dan contact op met het CLC-VECTA bureau via dineke@clcvecta.nl.
 
Tot slot wijst VNO-NCW op het belang om je netwerkkring te checken op Russische en Oekraïense relaties en dat je je bewust bent van de mogelijke kwetsbaarheid van je organisatie. Het is daarnaast verstandig je eigen systemen te blijven monitoren. Alhoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor gerichte Russische cyberaanvallen op Nederlandse organisaties, is verhoogde waakzaamheid van groot belang. Het is mogelijk dat digitale aanvallen in Oekraïne leiden tot spillover effecten in Nederland. Ook zijn directe digitale aanvallen mogelijk, bijvoorbeeld als vergelding voor opgelegde sancties. Meer informatie en een handreiking zijn te vinden op de site van het Nationaal Cyber Security Centrum (basismaatregelen).

Er wordt internationaal op dit moment met name gerapporteerd over digitale aanvallen die gebruik maken van DDos en wiperware. Digitale dreiging kan in deze situatie ook bestaan uit de verspreiding van ransomware, desinformatie en (spear)phishing. Ook over deze specifieke dreigingen en andere relevante zaken is meer informatie te vinden op de site van het NCSC. Indien er actuele ontwikkelingen zijn, worden die op de NCSC-nieuwspagina over Oekraine bekendgemaakt.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers