Slechts tien procent ondernemers kiest voor werkkostenregeling
Ook al kunnen ondernemers al bijna een jaar gebruik maken van de werkkostenregeling, toch is pas tien procent van de werkgevers overgestapt. Veel ondernemers vinden de regeling nog te onduidelijk.
Dat blijkt uit een tussenevaluatie die staatssecretaris Weekers van Financiën maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, zo schrijft NUzakelijk.
Regeling verplicht vanaf 2014
Sinds 1 januari kun je als ondernemer kiezen tussen de oude en de nieuwe regeling. Dit tot 1 januari 2014, vanaf dan móet je de werkkostenregeling gaan gebruiken. Uit de evaluatie van Weekers blijkt dat ondernemers die drie jaar overstaptijd gebruiken om de kat uit de boom te kijken en intussen veilig bij de oude regeling blijven.
Hoe werkt het?
Bij de nieuwe regeling krijg je als werkgever een budget waarbinnen je zelf kunt kiezen voor bepaalde vergoedingen aan werknemers. Dus jij bepaalt: Kies je voor een personeelfeest, een groot kerstpakket of een regeling voor een nieuwe fiets? Het budget is 1,4 procent van de fiscale loonsom van je werknemer: de forfaitaire ruimte. Je kunt dus maximaal 1,4 procent van de fiscale loonsom onbelast vergoeden of verstrekken aan je werknemers. Weekers heeft in zijn evaluatie aangekondigd dat deze forfaitaire ruimte in 2013 omhoog gaat naar 1,6 procent van de loonsom.
Bedoeling nieuwe regeling
De bedoeling van de werkkostenregeling is dat de administratieve lasten voor ondernemers en de Belastingdienst lichter worden. Om die reden is het aantal detailregels sterk verminderd.
Tien procent kiest nieuwe regeling
In 2011 is ongeveer tien procent van de werkgevers overgestapt op de werkkostenregeling. Hoeveel ondernemers volgend jaar de stap zullen wagen, is nog onbekend. Veel ondernemers vinden de regeling nog onduidelijk, ze weten niet waar de grenzen precies liggen. Ook struikelen ze over de combinatie van de werkkostenregeling en loon in natura en de bijdragen die ze hiervoor betalen, zoals de kantineregeling. Weekers geeft aan dat hiervoor een versoepeling op komst is.
In 2012 is er een nieuwe evaluatie.
Bron: MKB-Nederland