Start nalevingsonderzoek Cao Tentoonstellingsbedrijven

03-10-2024

Sociale partners in de Tentoonstellingsbranche vinden het belangrijk dat werkgevers die onder de werkingssfeer van de Cao vallen de afspraken uit de Cao naleven. De Commissie Naleving kan daarom, naar aanleiding van een melding of op eigen initiatief na een verzoek van sociale partners, onderzoek doen. Op dit moment bereidt de Commissie Naleving een onderzoek voor naar de naleving van de Tijd voor Tijdregeling. Specifiek lid 2.3.2 waarin het maximum aantal tijd-voor-tijd uren van 120 uren is bepaald en artikel 2.3.1 waarin is bepaald dat de werkgever alles wat in artikel 2.3 is geregeld, schriftelijk, nauwkeurig en controleerbaar vastlegt.
 
Sociale partners hebben gekozen voor een steekproefonderzoek onder 10% van de werkgevers in de sector en voor alle werknemers in dienst bij de betreffende werkgever. Het kan dus zijn dat je binnenkort een emailbericht ontvangt met het verzoek informatie aan te leveren waarmee je kunt aantonen de bepalingen uit de Cao na te leven.
 
De procedure is als volgt:
  • Je ontvangt een mail van naleving@sociaalfondsttb.nl
  • Hierin lees je welke gegevens, wanneer en op welke manier je dient aan te leveren
  • De Commissie brengt na afronding van het steekproefonderzoek verslag uit aan sociale partners
  • Vervolgens informeert de Commissie of
    • a) correcte naleving is vastgesteld en het onderzoek is afgerond of
    • b) de cao niet correct wordt nageleefd en de werkgever in gebreke wordt gesteld. In dit laatste geval legt de Commissie 1 of meerdere sancties op, te beginnen met een waarschuwing met gunning van een termijn voor herstel.  
Volledigheidshalve is het goed te weten dat je verplicht bent mee te werken aan het onderzoek. Een en ander is ook vastgelegd in het reglement van de Commissie Naleving, dat onderdeel uitmaakt van de Cao.

Heb je vragen over de Cao, Commissie Naleving of nalevingsonderzoeken? neem dan contact op met het Cao secretariaat: dineke@clcvecta.nl
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers