Teruggaaf buitenlandse btw

31-5-2017

Heb je als ondernemer in 2016 buitenlandse btw betaald over goederen of diensten die je (gedeeltelijk) gebruikt voor je btw-belaste activiteiten? Er zijn mogelijkheden om deze buitenlandse btw terug te vragen.

Btw uit andere EU-landen
Via een speciale (portaal)site van de Nederlandse Belastingdienst kan de btw van andere Europese landen worden teruggevraagd. Om een elektronisch teruggaafverzoek in te dienen moet je eenmalig inloggegevens aanvragen bij de Belastingdienst. Via de portaalsite stuurt de Belastingdienst het teruggaafverzoek door naar de Belastingdienst in het EU-land waar de btw wordt terug gevraagd. Binnen 4 maanden na het verzoek ontvang je bericht of het betreffende EU-land de teruggaaf verleent.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

  • Je onderneming is in Nederland gevestigd;
  • In het EU-land waar je btw terugvraagt ben je niet geregistreerd voor de btw en zou dat ook niet moeten zijn (je doet daar geen btw-aangifte en zou daar geen btw-aangifte moeten doen). Anders kun/moet je de btw in de betreffende buitenlandse btw-aangifte als voorbelasting aftrekken;
  • Je hebt in het EU-land btw betaald over goederen, diensten of invoer uit een niet EU-land;
  • Je gebruikt de aangeschafte goederen of diensten (gedeeltelijk) voor btw-belaste activiteiten;
  • Je beschikt over een factuur die aan jou is gericht en aan de wettelijke factuurvereisten van het betreffende EU-land voldoet.

Indien je geen recht op aftrek hebt, kan de buitenlandse btw niet worden teruggevraagd. In Nederland is dit bijvoorbeeld het geval als je geen ondernemer bent voor de btw, uitsluitend vrijgestelde prestaties verricht, onder de landbouwregeling valt of als je ontheffing hebt van administratieve verplichtingen. Daarnaast wordt de btw op sommige kosten van aftrek uitgesloten, zoals in Nederland de btw op horecabestedingen. De Europese btw-wetgeving kan echter in elk EU-land anders zijn geïmplementeerd, waardoor het ene EU-land wel btw-aftrek verleend op bepaalde kosten, terwijl een ander EU-land dat niet doet. Het is daarom van belang van tevoren in kaart te brengen in hoeverre de btw op bepaalde kosten in een bepaald land in aftrek kan worden gebracht.

Wanneer kun je een verzoek om teruggaaf indienen?
Teruggaaf over een kalenderjaar: Terug te vragen btw-bedrag bedraagt minimaal € 50.
Teruggaaf over kortere periode: Periode waarover teruggaaf wordt gevraagd bedraagt minimaal 3 maanden. Terug te vragen btw-bedrag bedraagt minimaal € 400.
Deadline: Het verzoek moet binnen zijn vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover je btw terugvraagt.

Indien in 2016 buitenlandse EU-btw aan jou in rekening is gebracht, dien je deze dus uiterlijk 30 september 2017 terug te vragen.

Btw uit non EU-landen
Afhankelijk van het betreffende land is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de btw die in een non-EU-land is betaald terug te vragen. Om na te gaan hoe een teruggaaf mogelijk is en onder welke voorwaarden, dient er contact te worden opgenomen met je adviseur in het betreffende non EU-land. De portaalsite kan namelijk niet worden gebruikt bij het terugvragen van btw in non-EU-landen. Let op! In meerdere non-EU landen geldt als deadline dat het verzoek binnen moet zijn vóór 1 juli.

Meer informatie
BDO beschikt over een internationaal netwerk, met meer dan 67.000 professionals die gevestigd zijn in 158 verschillende landen in de wereld. BDO kan als intermediair een teruggaafverzoek voor je indienen op de portaalsite of contact opnemen met haar collega’s in de non EU-landen om te bekijken of een btw-teruggaaf mogelijk is. Voor meer informatie of hulp bij je teruggaaf van buitenlandse btw, neem je contact op met onze partner BDO via clcvecta@bdo.nl of +31 (0)30 - 284 98 21.

Bron: BDO

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers