Tijdelijke werken in Scandinavië?

16-10-2020

Als je tijdelijk werkzaamheden gaat uitvoeren in het buitenland, is het belangrijk kennis te nemen van de wet- en regelgeving ter plaatse, alsook de aanvullende verplichtingen. Naast de meldingsplicht voor het aanmelden van werknemers en werkzaamheden, kennen Scandinavische landen namelijk specifieke verplichtingen op het gebied van health en safety op de werkplek.
 
Denemarken
Als 5 of meer werknemers op een tijdelijke werkplek in Denemarken werkzaamheden verrichten en die werkzaamheden duren 14 dagen of langer, dan is de buitenlandse werkgever verplicht om een Health and Safety Organisation op het gebied van occupational health and safety (in het Deens “AMO”) te regelen. Tenminste 1 lid van zo´n AMO dient een driedaagse Deense training op het gebied van Occupational Safety and Health (OSH) te hebben afgerond.
 
Finland
Finland kent een soortgelijke regel: de buitenlandse werkgever is verplicht om preventive occupational health care te regelen ongeacht de duur van een posting en een aantal uit te zenden werknemers.
 
Zweden
In Zweden is afronding van een SSG Entre Basic course in en voor de bouwsector verplicht. Het doel daarvan is om de veiligheid op het werk te verbeteren en om het aantal arbeidsongevallen terug te dringen. Om met bepaalde materialen te mogen werken (bijv. ontsmettingsmiddelen, conserveringsmiddelen voor houtproducten en asbest) zijn speciale cursussen en medische certificaten nodig; in bepaalde gevallen is ook voorafgaande afgifte van een daartoe strekkende vergunning voorgeschreven.
 
Noorwegen
De afwijkende regels in Noorwegen zien op melding en registratie van het bedrijf en uit te zenden werknemers. Elk bedrijf, dat zaken doet in Noorwegen, moet zich vooraf bij het Brønnøysund Register Centre te registreren voor een Noors organisatienummer (zogenoemde “NUF registratie”). Deze procedure neemt enkele weken in beslag. Niet alleen de uit te zenden werknemers, maar ook de contracten met (Noorse) afnemers dienen te worden gemeld. Meldingen vinden plaats bij een Noorse Belastingdienst en niet bij een arbeidsinspectie, zoals in de meeste EU landen. Elke aangemelde werknemer ontvangt een Noors D-nummer. Maandelijkse payroll reporting is sinds 2020 verplicht, óók indien geen betaling van salaris in Noorwegen plaatsvindt.
 
BTW registratie bij het Brønnøysund Register Centre is verplicht zodra de omzet op Noorse afnemers in een periode van 12 maanden NOK 50.000 heeft overschreden. Na BTW-registratie dienen facturen aan Noorse afnemers lokale, Noorse BTW (25%) te vermelden.
 
Meer weten over grensoverschrijdend werken? Bekijk onze whitepapers en kennisdocumenten of neem contact op met Dineke Philipse via dineke@clcvecta.nl of 0346-352444.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers