Toelichting Aon op wetsvoorstel AOW leeftijd naar 66

16-5-2011

Vorige week is het wetsvoorstel om de AOW gerechtigde leeftijd te verhogen naar 66 jaar gepubliceerd. Een wetsvoorstel dat de nodige gevolgen kan hebben voor jouw organisatie. Daarom informeert Aon, als preferred supplier van CLC-VECTA, jou graag vroegtijdig over de inhoud van dit wetsvoorstel en delen ze hun conclusies. Bovendien tref je onderaan deze mail een link aan naar het wetsvoorstel. Mocht je vragen hebben over deze mail of advies willen over de op handen zijnde wetswijziging kun je uiteraard contact opnemen met Aon.

AOW leeftijd naar 66 in 2020
Met ingang van 2020 zal de AOW leeftijd naar 66 worden verhoogd. Het nu voorliggende wetsvoorstel, gaat vooralsnog niet verder dan een verhoging van 1 jaar.

Lager pensioenopbouwpercentage en hogere pensioenrichtleeftijd in 2013
Met ingang van 2013 zal voor toekomstige pensioenopbouw het fiscale maximum worden beperkt. Voortaan kan bij 40 jaar deelname (i.t.t. 35 jaar) een pensioen van 70% van het verdiende loon worden bereikt. Door de jaarlijkse opbouwpercentages voor eindloonregelingen en middelloonregelingen te verlagen wordt de verlenging van de benodigde opbouwperiode bereikt. Bij eindloon van 2% naar 1,75% (ouderdomspensioen) en bij middelloon van 2,25% naar 2% (ouderdomspensioen). De opbouwpercentages voor partnerpensioen en wezenpensioen worden verlaagd in lijn met de verlaging van de opbouwpercentages voor het ouderdomspensioen. Voor beschikbare-premieregelingen zullen de premiestaffels naar 40 jaar opbouwperiode moeten worden herrekend.

De pensioenrichtleeftijd wordt in de fiscale regelgeving per 1 januari 2013 verhoogd van 65 naar 66 jaar. De hiervoor genoemde fiscale aanpassingen gelden alleen voor pensioenopbouw vanaf 1 januari 2013. Reeds opgebouwde pensioenaanspraken met bijbehorende pensioenrichtleeftijd blijven gerespecteerd. Het overgangsrecht in verband met de VPL-wetgeving blijft onverkort gelden.

Ontslagleeftijd blijft AOW gerechtigde leeftijd Leeftijdsontslag blijft gerechtvaardigd bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd
Tot 2020 is dit bij 65 jaar, vanaf 2020 ligt dit op 66 jaar.

Introductie van vitaliteitsregeling
Het kabinet wil de ouderenparticipatie in de arbeidsmarkt effectief bevorderen. Voor de zomer zal het invulling geven aan een vitaliteitsregeling waarin de levensloopregeling en de spaarloonregeling geïntegreerd zullen worden.

Vakbonden
Binnen de vakbonden en vakcentrales is er nog veel verdeeldheid over het pensioenakkoord. Het kabinet geeft met het nieuwe wetsvoorstel in ieder geval alvast richting.

Conclusie
Het negatieve advies van de Raad van State en de adviezen van eerdere commissies, zoals o.a. Goudswaard en Frijns geven aan dat de urgentie om zowel de AOW als de aanvullende pensioenen ingrijpend te hervormen groot is. De in het wetsvoorstel voorgestelde verlaging van de fiscale maxima is echter van dien aard dat dit bij veel pensioenregelingen - gezien het huidige opbouwpercentage - op zich zelf geen aanleiding zal zijn voor een ingrijpende wijziging van de pensioenregeling. Hoewel je natuurlijk in elk geval rekening dient te houden met een aanpassing van de pensioenrichtleeftijd vanaf 2013.

Nu ook de sociale partners nog geen duidelijk plan hebben om de beoogde doelstellingen van het pensioenakkoord (een toekomst- en schokbestendige pensioenregeling) met ingang van 1 januari 2013 te realiseren, ben je zelf aan zet om hierover na te denken. Het gaat daarbij om meer dan het verhogen van de AOW leeftijd en aanpassing van de opbouwpercentages. Het langer doorwerken heeft immers ook aanzienlijke impact op onder andere de inzetbaarheid van medewerkers, het verzuimpercentage, jouw arbeidsongeschiktheidsrisico en het loongebouw. Een (her) overweging van jouw beleid op deze vraagstukken vraagt aandacht.

Wetsvoorstel
Je kunt het wetsvoorstel nalezen op de website van de rijksoverheid.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers

depolama izmir sex shop dizi izle