Toename van diefstal bedrijfsauto's
De ingezette stijging van bedrijfsautodiefstal in de eerste zes maanden van vorig jaar heeft zich doorgezet. Over het gehele jaar zijn er 14 procent meer bedrijfsauto's gestolen dan het jaar ervoor. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. De Transporter (+136) is al jaren een koploper qua diefstal, gevolgd door de Volkswagen Caddy (+62). Bij Mercedes Benz zijn de Vito (+21) en de Sprinter (+28) erg in trek.
De meeste lichte bedrijfswagens worden gestolen in Oost-Nederland. In de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant zijn criminelen ook erg geïnteresseerd in deze categorie voertuigen. Volgens de schatting van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit verdwijnt ongeveer 40 procent van de auto's als compleet voertuig over de grens naar het oosten. Het andere deel lijkt grotendeels te worden gestript en in onderdelen verkocht. Deze schatting is gebaseerd op invallen bij malafide sloperijen waar onder andere grote partijen onderdelen van Transporters zijn aangetroffen.
De schade die ondernemers lijden betreft niet alleen de gestolen bedrijfswagen zelf. Gereedschappen moeten opnieuw worden aangeschaft, de verzekeraar keert pas uit na dertig dagen, er is verlies van werk en omzet en er is mogelijk gevolg- en reputatieschade.
De diefstalkans valt volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit sterk terug te dringen door de volgende maatregelen:
-
Laat een extra elektronisch alarmsysteem of voertuigvolgsysteem monteren met certificatie van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit;
-
Laat een gecertificeerde, mechanische beveiliging monteren op versnellingsbak of stuurkolom;
-
Beveilig de toegangsdeuren tot de laadruimte door bijvoorbeeld een trekhaaksteun;
-
Graveer het kenteken in alle ruiten;
-
Vraag jouw dealer of garage naar specifieke mogelijkheden.
Kijk hier voor gedetailleerde informatie over bedrijfsautodiefstal.
Bron: MKB-Nederland