Uitbreiding CLC-VECTA kennisdossier over AVG

19-7-2018

Je organisatie AVG proof maken, kost tijd en is niet voor iedereen even gemakkelijk. CLC-VECTA heeft daarom verschillende tools en documenten ontwikkeld om je erbij te helpen; van een 15-stappenplan tot een voorbeeld Privacy Statement (ook in het Engels beschikbaar) en Verwerkersovereenkomst tot geheimhoudingsverklaringen. Naar aanleiding van vragen van leden, hebben we vandaag nog enkele nieuwe modellen toegevoegd aan de ledenportal.

Privacy protocol voor werknemers
Als werkgever verwerk je ook persoonsgegevens van werknemers (incl. stagiairs, uitzendkrachten, inleenkrachten, etc.). De AVG verplicht je ook hén te vertellen welke gegevens je opslaat, hoe je daarmee omgaat en wat hun rechten zijn. Daarnaast verplicht de wet je werknemers te instrueren over de AVG. De makkelijkste manier is hen per brief of mail te informeren over je privacy protocol. In dit protocol verwijs je vervolgens naar een privacy verklaring. Daar kun je de Privacy Statement die je op je website plaats voor gebruiken, maar het is wellicht wat gek dat iedereen kan zien welke gegevens je van je werknemers verwerkt. Daarom hebben we ook een model 'Intern Privacy Statement' gemaakt.

Niet vergeten: elke nieuwe werknemer, stagiair of ZZP’er die je aanneemt of inhuurt, voorzie je ook van het protocol en de interne privacy statement.

Geheimhouding
Een ander punt van aandacht in het informeren en instrueren van werknemers, stagiairs, ZZP'ers, etc., is geheimhouding. Specifiek voor al die medewerkers die toegang hebben tot persoonsgegevens. Het is gebruikelijk een geheimhoudingsbeding op te nemen in je arbeids- of inleenovereenkomsten. Maar de praktijk leert dat dit nog weleens ontbreekt of dat er geen inleenovereenkomst wordt opgemaakt. Zorg dan dat je losse geheimhoudingsverklaringen laat tekenen door iedere medewerker. Voorbeelden zijn uiteraard bij CLC-VECTA beschikbaar.

We vinden het belangrijk je als CLC-VECTA zo goed mogelijk, praktisch, te ondersteunen. Heb je suggesties hoe we dat rondom de AVG nog beter kunnen doen of voor meer / andere modellen en hulpmiddelen, laat ons dat dan zeker weten. Neem, ook voor je vragen, gerust contact op met Dineke Philipse.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers