Uitkomsten controle TTB bedrijven op naleving Cao

25-9-2018

De helft van de bevraagde bedrijven is gevraagd om nadere informatie of gewezen op gebreken en heeft een hersteltermijn gekregen daarvoor. Het vervolgonderzoek bij deze werkgevers is nog in volle gang en daarmee is het te vroeg om conclusies te trekken. Maar de SNTB stelt wel dat uit de controles blijkt dat de meeste werkgevers grote moeite hebben met het actief voeren van beleid t.a.v. medezeggenschap, scholing, loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid en daarmee het toepassen van de Cao bepalingen die hiervoor zijn gesteld.

SNTB
Doel van de Stichting Naleving CAO Tentoonstellingsbedrijven (SNTB) is te bevorderen dat de bepalingen van de CAO Tentoonstellingsbedrijven worden nageleefd. Daarmee wordt onder meer oneerlijke concurrentie tegengegaan. Tot voor kort werd enkel op basis van klachten gecontroleerd door een extern bureau. Inmiddels voert SNTB de onderzoeken uit in eigen beheer waardoor sneller, meer steekproeven gedaan kunnen worden zonder extra kosten voor externe partijen.

Aanpak onderzoeken
Geselecteerde bedrijven worden schriftelijk benaderd met vragen over een aantal Cao bepalingen en het verzoek hun antwoord te onderbouwen met relevante overzichten en documenten. Voor de meest recente uitvraag is ingezoomd op de volgende onderwerpen:

  • aanwezigheid personeelsvertegenwoordiging of OR
  • inhuur zzp’ers en/of uitzendkrachten en toepassing CAO-bepalingen op uitzendkrachten
  • planningsoverzichten medewerkers, zzp’ers en uitzendkrachten
  • registratie-overzichten m.b.t. overuren, toeslagen, TvT-uren en compensatieuren
  • planning medewerkers, zzp’ers en uitzendkrachten voor werken op zaterdagen
  • registratieoverzichten zaterdagwerk
  • instemming PVT/OR bij een hoger aantal dan 14 zaterdagen
  • overzicht vakantiedagen en andere rechten voor oudere medewerkers
  • organisatie scholingsdagen
  • uitvoering van loopbaanontwikkelingsbeleid

Resultaat
Inmiddels zijn 26 bedrijven bevraagd. De medewerking was niet overal van harte, deels ingegeven door tijdgebrek, deels door vraagtekens bij inhoud en/of omvang van bepaalde vragen. Maar ook onbekendheid van de SNTB als bevoegde organisatie om deze controles uit te voeren, speelde een rol. Uit de onderzoeken blijkt dat vooral het toepassen van de Cao bepalingen gericht op medezeggenschap, scholing, loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid een uitdaging is.

Vervolg
De bedrijven waaruit bleek dat zij de Cao bepalingen niet naar behoren toepassen, hebben een hersteltermijn gekregen. Na deze hersteltermijn is de SNTB bevoegd één of meer sancties op te leggen.
Dit najaar nog zal de SNTB ook een nieuwe groep bedrijven aanschrijven. Het is belangrijk te weten dat je, mocht je 1 van de bevraagde bedrijven zijn, verplicht bent mee te werken aan het onderzoek, op straffe van sancties. Meer hierover lees je in de Statuten en Reglementen van de SNTB.

Vragen?
Heb je vragen over bovenstaande, Cao bepalingen of twijfel je over de juiste toepassing daarvan? Neem dan contact op met het Cao secretariaat: dineke@clcvecta.nl of +31 (0)346 - 352 444.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers