Uitval door burn-out neemt toe

28-11-2014

Als de telefoon gaat en jouw werknemer meldt zich ziek, denk je wellicht niet direct aan een burn-out. Toch valt 33% van de werknemers met langdurig verzuim uit door psychische klachten. Gemiddeld ben je jouw werknemer dan 180 dagen kwijt. Als je weet dat een verzuimdag al snel € 250 kost, dan is niets doen toch geen optie?

Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, hebben lichaam en geest geen tijd om zich te herstellen. De stress stapelt zich op totdat het teveel wordt. Zoveel dat je er ziek van wordt. Letterlijk. Dit kan leiden tot burn-out. ArboNed, preferred supplier van CLC-VECTA, registreert de afgelopen jaren een toename. In 2009 had 0,2% van alle verzuimgevallen te maken met burn-out, in de eerste helft van 2014 is dit gestegen naar 1,9%.

Opgebrand door mentale uitputting
De term burn-out (letterlijk vertaald: opbranden) is een metafoor die betrekking heeft op de mentale uitputting. Zoals een vuur kan doven door onvoldoende brandstof, zo kan iemand zijn werklust uitdoven door een gebrek aan mentale energie. Het is de negatieve optelsom van wat een werknemer uitput en van wat hem motiveert (energie geeft) in met name het werk.

Verzuim ontstaat bij werknemers met burn-out, omdat men de ‘werkrol’ laat vallen vanwege de klachten. Ieder mens vervult verschillende rollen. Werknemers die werk- én privérollen optimaal kunnen combineren, en zich focussen op de energiebronnen die bij deze rollen horen, zijn duurzaam inzetbaar. Een crisis ontstaat als andere rollen wegvallen. Vaak wordt burn-out alleen gerelateerd aan werk. Maar stel dat jouw werknemer zijn rol als secretaris van de lokale voetbalclub laat vallen en niets meer als vader in het gezin doet vanwege uitputtingsverschijnselen, dan is dit in feite een kenmerk van hetzelfde ziektebeeld. Een werkgever kan het combineren van die rollen faciliteren, wat ook een grote impact heeft op de binding met het bedrijf.

Wat kun je als werkgever doen?
Door de veranderingen in het stelsel van de geestelijke gezondheidszorg begin 2014, zoeken of krijgen mensen met stressklachten vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Werkgevers doen er verstandig aan stressklachten vroegtijdig te signaleren, zodat je uitval door burn-out voorkomt of beperkt. Je leest er alles over in de whitepaper, die je hier kunt downloaden.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers