Update Allergenenwetgeving: informatie ook in de horeca!
Op 13 december zijn de nieuwe Europese informatievoorschriften van kracht gegaan; consumenten moeten beter en ook eenduidig over producten worden geïnformeerd. De gewijzigde wetgeving is al enige tijd geleden vastgesteld door de Europese Commissie maar nieuw in de regeling is dat ook over niet-voorverpakte levensmiddelen informatie moet worden gegeven, bijvoorbeeld in de horeca of bij de verkoop door webshops.
Hoewel dit uit de Europese wetgeving duidelijk volgt, bestond er nog wat onduidelijkheid over de toepassing van deze wetgeving in de horeca. Zou het voldoende zijn om te stellen dat allergeneninformatie niet wordt verstrekt of dat men niet kan garanderen dat levensmiddelen vrij zijn van allergenen? Onderstaand bericht op de website van de nVWA maakt naar ons idee een einde aan deze onduidelijkheid. Informatie over allergenen: ook in de horeca!
De regeling is drie jaar geleden vastgesteld in Brussel, dus fabrikanten hebben ruim de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden. Nieuwe etiketten moeten vanaf nu voldoen aan de nieuwe regels.
Etiketten
Consumenten mogen niet worden misleid door de informatie op het etiket. Een belangrijke verandering is dat allergenen voortaan opvallender moeten worden vermeld. Nieuwe etiketten moeten leesbaarder zijn; daarom wordt er een minimale lettergrootte vereist. Voor producten die op 13 december al geëtiketteerd zijn, geldt een overgangstermijn.
Informatie over allergenen
Voor mensen met een voedselallergie wordt het gemakkelijker om te weten te komen of en zo ja, welke allergenen er in voedsel van bijvoorbeeld restaurants zitten. Elke horecaondernemer en voedselleverancier moet vanaf 13 december aan gasten en kopers informatie kunnen verstrekken over allergenen in aangeboden voedsel. De ondernemer bepaalt zelf op welke manier hij de informatie geeft. De informatie hoeft niet persé op schrift te staan; wel moet de verkoper of horecaondernemer over de informatie over aanwezige allergenen in het voedsel beschikken en deze kunnen reproduceren.
De veertien allergenen waarover informatie moet worden verstrekt zijn glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver en spelt), ei, vis, pinda, noten (cashewnoten, amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk (ook lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Verkoop via webshops
Steeds meer voedingsmiddelen worden via webshops verkocht. De nieuwe informatieregels spelen hierop in. Bij online verkoop en bij andere vormen van verkoop op afstand moet alle informatie die ook op het etiket staat bij de aankoop en bij aflevering beschikbaar zijn voor de consument.
Toezicht
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de naleving van de wet. In 2015 zal steekproefsgewijs de naleving van de nieuwe regels worden getoetst en zo nodig gehandhaafd.
Bron: nVWA
Voor advies over dit specifieke onderdeel kun je terecht bij Marieke Kleijn. Zij maakt onderdeel uit van de branchegroep Agri & Food bij Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat, preferred supplier van CLC-VECTA. Neem gerust vrijblijvend contact op via marieke.kleijn@dvan.nl of +31 (0)30 - 285 03 41.