Update Cao TTB 2018-2019: Cao formeel afgesloten

03-5-2018

Vorige maand informeerden we je over het principeakkoord dat sociale partners hebben bereikt over de verlenging van de Cao Tentoonstellingsbedrijven. Inmiddels hebben de achterbannen hun goedkeuring gegeven en daarmee is de Cao nu formeel afgesloten. Graag vatten we het Cao akkoord nog even voor je samen:

Looptijd
1 januari 2018 t/m 31 december 2019.

Salarissen
De salarissen worden verhoogd per:
  • 1 juli 2018 met 2%*
  • 1 januari 2019 met 1,5%
  • 1 juli 2019 met 1,5%
Daarnaast zal een eenmalige uitkering worden gedaan bij de salarisbetaling van december 2018 van € 125,- bruto (pro rato).

* het nieuwe loongebouw en de salarisschalen per 1 juli zijn online al te downloaden.

Wachtdagen bij ziekte
De huidige regeling (1 wachtdag vanaf 2e ziekmelding en 2 wachtdagen vanaf 6e ziekmelding) wordt gewijzigd naar 1 wachtdag vanaf de 3e ziekmelding.

Uitsluiting projectleden, administratief en tekenkamerpersoneel en stafleden
De uitsluiting voor genoemde functies inzake onkostenvergoedingen, overwerk, nachtdienst, reis- en verblijfskosten en feestdagen zijn gewijzigd in een uitsluiting voor werknemers ingedeeld in functiegroep 8 of hoger.

Ontwikkeling en scholing
Elke werknemer heeft recht op een POP (niet langer beperkt tot werknemers vanaf 40 jaar) en 1 scholingsdag per jaar (niet langer beperkt tot werknemers vanaf 30 jaar).

Dagvenster
Het normale dagvenster is verruimd van 07.00 tot 20.00 naar 06.00 tot 20.00.

Compensatieregeling zaterdag
De huidige, verplichte, compensatieregeling voor het werken op zaterdag wordt een Cao richtlijn waarvan op bedrijfsniveau mag worden afgeweken, indien op bedrijfsniveau een werkbare regeling naar tevredenheid van werknemers en werkgever overeen wordt gekomen.

Opname vakantiedagen
De verplichting tot opname van 15 vakantiedagen aaneengesloten komt te vervallen. Ten aanzien van de opname van vakantiedagen wordt aansluiting gezocht bij Art.7:638-2 BW).

Private aanvulling 3e jaar WW
Sociale partners hebben per eerst mogelijk instapmoment in 2019, gekozen voor aansluiting bij de Stichting PAWW voor de private aanvulling op de werkloosheidsuitkering (3e jaar WW). De bijdrage wordt door werkgevers ingehouden uit het brutoloon en afgedragen aan PAWW. De Tentoonstellingsbranche wordt ingedeeld onder de verzamel Cao ‘Industrie & Techniek’.

Aanvullende afspraken
De volgende aanvullende afspraken zijn gemaakt:

Protocolafspraken
  • Partijen onderschrijven het belang van controle op naleving van de Cao Tentoonstellingsbedrijven en zullen zich daarom inspannen de bekendheid van de SNTB (Stichting Naleving Cao Tentoonstellingsbedrijven) te vergroten.
  • Partijen zetten het bestrijden van ongewenst gedrag op de werkvloer hoog op de agenda en zullen daarom afspraken vormgeven rondom het aanwijzen van (sectorale) vertrouwenspersonen.
  • Partijen doen onderzoek naar mogelijkheden voor invulling en toepassing van een generatiepact. Als een dergelijk generatiepact haalbaar blijkt te zijn, treden partijen met elkaar in overleg, zo mogelijk al tijdens de looptijd van deze cao, over de invoering.

Franchiseverlaging Pensioenfonds Meubel 2018-2019
De franchise voor het Pensioenfonds Meubel is door sociale partners voor zowel 2018 als 2019 verlaagd met € 1000,- per jaar. Deze verlaging betekent dat over een groter deel van het salaris pensioen wordt opgebouwd. Dat heeft wel tot gevolg dat de premiekosten stijgen. Deze kostenstijging wordt gelijkelijk door werkgevers en werknemers betaald (50/50). Bij vaststelling van de salarisverhogingen is rekening gehouden met de gevolgen van de franchiseverlaging voor zowel werkgevers als werknemers.

Algemeen verbindend verklaring
Uiteraard verzoeken we het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weer om Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao. AVV zorgt ervoor dat de Cao voor álle werkgevers en werknemers in de sector geldt, ook als ze niet lid zijn van CLC-VECTA, FNV Bouwen & Wonen of CNV Vakmensen. Zodra de AVV wordt toegekend, wordt dit gepubliceerd in de Staatscourant en uiteraard op de website van CLC-VECTA.

Cao boekjes
Het nieuwe Cao-boekje is binnen enkele maanden digitaal beschikbaar, uiteraard informeren we je als deze te downloaden is. De gedrukte exemplaren volgen iets later en worden dan automatisch toegezonden aan leden van CLC-VECTA. Niet-leden kunnen het aantal benodigde exemplaren bestellen via de website van CLC-VECTA.

Heb je vragen? Het Cao secretariaat is bereikbaar op +31 (0)346 - 352 444 of d.philipse@clcvecta.nl.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers