Update Cao TTB: Principeakkoord gesloten

06-4-2018

CLC-VECTA, FNV Bouw en CNV Vakmensen hebben vorige week met elkaar een principeakkoord bereikt over de verlenging van de Cao Tentoonstellingsbedrijven.
 
De uitgangspunten
Alvorens in te zoomen op het voorlopige resultaat is het goed te weten tegen welke achtergrond dit akkoord tot stand is gekomen. Vanuit werkgeverszijde hebben we een onderhandelingsvoorstel neergelegd met de nadruk op lenigheid, flexibiliteit, ruimte voor maatwerk en aandacht voor het welzijn van werknemers en de gezamenlijke relatie met werkgevers. De input uit onze ledenraadpleging en Dag van de Standbouwer van vorig jaar en actualiteiten op het gebied van wet- en regelgeving vormden daarvoor het uitgangspunt.

FNV Bouw en CNV Vakmensen hebben op hun beurt een onderhandelingsvoorstel gedaan waarin andere accenten, gesteld vanuit een andere achtergrond, waren benoemd. De afzonderlijke onderhandelingsvoorstellen zijn voor leden van CLC-VECTA te downloaden via de ledenportal. Met deze voorstellen als uitgangspunten zijn partijen na mondelinge toelichtingen het daadwerkelijke onderhandelingsproces gestart.

Het akkoord
Het principeakkoord is opgebouwd uit diverse wijzigingen t.o.v. de Cao Tentoonstellingsbedrijven 2015-2017:
 
Looptijd
1 januari 2018 t/m 31 december 2019.
 
Salarissen
De salarissen worden verhoogd per:
  • 1 juli 2018 met 2%
  • 1 januari 2019 met 1,5%
  • 1 juli 2019 met 1,5%
Daarnaast zal een eenmalige uitkering worden gedaan bij de salarisbetaling van december 2018 van € 125,- bruto (pro rato).
 
Wachtdagen bij ziekte
De huidige regeling (1 wachtdag vanaf 2e ziekmelding en 2 wachtdagen vanaf 6e ziekmelding) wordt gewijzigd naar 1 wachtdag vanaf de 3e ziekmelding.
 
Uitsluiting projectleden, administratief en tekenkamerpersoneel en stafleden
De uitsluiting voor genoemde functies inzake onkostenvergoedingen, overwerk, nachtdienst, reis- en verblijfskosten en feestdagen zijn gewijzigd in een uitsluiting voor werknemers ingedeeld in functiegroep 8 of hoger.
 
Ontwikkeling en scholing
Elke werknemer heeft recht op een POP (niet langer beperkt tot werknemers vanaf 40 jaar) en 1 scholingsdag per jaar (niet langer beperkt tot werknemers vanaf 30 jaar).
 
Dagvenster
Het normale dagvenster is verruimd van 07.00 tot 20.00 naar 06.00 tot 20.00.
 
Compensatieregeling zaterdag
De huidige, verplichte, compensatieregeling voor het werken op zaterdag wordt een Cao richtlijn waarvan op bedrijfsniveau mag worden afgeweken, indien op bedrijfsniveau een werkbare regeling naar tevredenheid van werknemers en werkgever overeen wordt gekomen. 
 
Opname vakantiedagen
De verplichting tot opname van 15 vakantiedagen aaneengesloten komt te vervallen. Ten aanzien van de opname van vakantiedagen wordt aansluiting gezocht bij Art.7:638-2 BW).
 
Private aanvulling 3e jaar WW
Sociale partners hebben per eerst mogelijk instapmoment in 2019, gekozen voor aansluiting bij de Stichting PAWW voor de private aanvulling op de werkloosheidsuitkering (3e jaar WW). De bijdrage wordt door werkgevers ingehouden uit het brutoloon en afgedragen aan PAWW. De Tentoonstellingsbranche wordt ingedeeld onder de verzamel Cao ‘Industrie & Techniek’.
 
Protocolafspraken
De volgende protocolafspraken zijn gemaakt:
  • Partijen onderschrijven het belang van controle op naleving van de Cao Tentoonstellingsbedrijven en zullen zich daarom inspannen de bekendheid van de SNTB (Stichting Naleving Cao Tentoonstellingsbedrijven) te vergroten
  • Partijen zetten het bestrijden van ongewenst gedrag op de werkvloer hoog op de agenda en zullen daarom afspraken vormgeven rondom het aanwijzen van (sectorale) vertrouwenspersonen
  • Partijen doen onderzoek naar mogelijkheden voor invulling en toepassing van een generatiepact. Als een dergelijk generatiepact haalbaar blijkt te zijn, treden partijen met elkaar in overleg, zo mogelijk al tijdens de looptijd van deze cao, over de invoering.
En nu?
Het principeakkoord wordt door sociale partners met een positief advies gedeeld met de eigen achterban. Na goedkeuring door de achterbannen wordt de Cao formeel afgesloten en een verzoek tot Algemeen Verbindend Verklaring ingediend bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 
Heb je vragen of wil je reageren op het principeakkoord? Bel of mail dan met Dineke Philipse, Leden- en sponsorzaken CLC-VECTA, +31 (0)346 - 352 444.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers