Na de bekendmaking van het
tweede steunpakket van de overheid werd ons door EZK gevraagd namens de branche, als
Eventplatform, te reageren op dit steunpakket. We konden al snel concluderen dat het steunpakket volstrekt onvoldoende was om te kunnen anticiperen op de impact van deze crisis en om bedrijven te ondersteunen bij het ontwikkelen van een organisatie en businessmodellen die bij de “nieuwe werkelijkheid“ passen. Maar we wilden graag weten wat jullie mening en adviezen waren, zodat we dit mee konden nemen in het te formuleren antwoord. We ontvingen een flink aantal reacties van onze leden en andere verenigingen, die we hebben gecomprimeerd tot concrete feedback.
De belangrijkste feedback had betrekking op het overheersende gevoel van gebrek aan perspectief, de onzekerheid over specifieke steun, hulp om deze periode te overleven, feitelijk het niet hebben van een stip aan de horizon. We hebben de reactie verder onderbouwd en gecompleteerd met enkele quotes van ondernemers, uiteraard de opmerkingen bij de steunmaatregel zelf (hoogte en überhaupt beschikbaarheid tegemoetkoming vaste lasten bijvoorbeeld) en het benoemen van enkele andere pijnpunten (beschikbaar financieringsmogelijkheden en de transitievergoeding bij reorganisatie bijvoorbeeld). Op 29 mei kondigde het kabinet na de ontvangen kritiek het
noodpakket op enkele punten aan.
Het was ook de week waarin de Duitse deelstaat Beieren aankondigde weer beurzen toe te staan vanaf 1 september. Wederom een belangrijke stap voor de Nederlandse toeleveranciers die op grote schaal exposanten bedienen die deelnemen aan Duitse beurzen. Maar dat dit niet voldoende perspectief biedt en dat steunmaatregelen keihard nodig zijn, is een feit. Echter een deel van onze leden, onder meer de standbouwbedrijven, komen nog steeds
niet in aanmerking voor de TOGS en dreigen ook voor de
TVL buiten de boot te vallen. Vanaf begin maart liggen deze bedrijven nagenoeg stil, er is voorlopig geen perspectief van kunnen opstarten en de vaste lasten zijn aanzienlijk. Naast een noodkreet aan alle belangenorganisaties, Kamerleden een lobbyist en de media, hebben we ook alle ondernemers opgeroepen aandacht te vragen bij de RVO, het kabinet en de media. Het aantal reacties belooft flinke zichtbaarheid, nu hopen dat het resultaat, een uiteindelijk kamerbesluit tot toekenning, snel volgt.
Een ander belangrijk punt op de agenda afgelopen week was een informeel overleg met sociale partners in de tentoonstellingsbranche. Als werkgeversorganisatie voor deze branche, onderhandelen we met vakbonden voor de totstandkoming van de Cao tentoonstellingsbedrijven. Begin dit jaar lukte het niet om tot een akkoord te komen en zijn de onderhandelingen opgeschort. Maar, zeker in deze tijd, zijn er ondanks het niet hebben kunnen afsluiten van een Cao, genoeg zaken waarin we als sociale partners elkaar kunnen versterken en waarmee we werkgevers en werknemers in de sector kunnen ondersteunen. In een open gesprek hebben we daarbij stil kunnen staan.
Omdat medio juni een vervolgafspraak is gepland met de Ministeries van EZK, OCW en VWS, stond vorige week ook in het teken van voorbereiden en ‘huiswerk’. Je hebt in het
weekverslag van vorige week al kunnen lezen waar we op inzetten.
Eerder communiceerden we al over de eventverzekering en de problemen rondom de afwikkeling van schades die daarop zijn ingediend. Het traject naar afwikkeling is niet eenvoudig en juridische ondersteuning is daarom al veelvuldig ingeschakeld om dit proces in goede banen te leiden. Als vereniging volgen we de ontwikkelingen uiteraard nauwgezet, behartigen vanzelfsprekend de belangen van de leden die partij zijn en blijven aandringen op snelheid en duidelijkheid in de afwikkeling van schades.
Ook werden vorige week de noodverordeningen gepubliceerd die met ingang van 1 juni van kracht zijn. Hoewel deze noodverordeningen wel duidelijker zijn de eerdere versies, blijkt er nog steeds onduidelijkheid en ruimte voor interpretatie te zijn voor onze branche; 30 mensen per gebouw of 30 mensen per zaal? Vanzelfsprekend is het aan ons om ook dat branchegeluid te signaleren, duidelijkheid te krijgen, de positie van ons achterban te duiden en de belangen te behartigen. Dat is geen eenvoudige opgave, maar ook hierin doen we er alles aan om de benodigde duidelijkheid te krijgen.