Verklaring van geen bezwaar definitief afgeschaft met ingang van 1 juli 2011

10-5-2011

Wat betekent dit voor leden van CLC-VECTA?
Veel leden van CLC-VECTA drijven hun onderneming in de vorm van een B.V. of een N.V. Als dat ook voor jou geldt dan zul je in de toekomst voor een eventuele wijziging van de statuten niet meer naar het Ministerie van Justitie moeten voor een verklaring van geen bezwaar. Ook voor een eventuele oprichting van een nieuwe B.V. of N.V. dient deze weg naar het Ministerie van Justitie vanaf 1 juli 2011 niet meer bewandeld te worden. In de praktijk is gebleken dat dit huidige systeem niet effectief is bij het tegengaan van misbruik van rechtspersonen, terwijl het administratieve lasten veroorzaakt. Daarom is tot wijziging van het controlesysteem besloten.

Invoering systeem van doorlopende controle van rechtspersonen op mogelijk misbruik
Als alternatief voor de procedure van de verklaring van geen bezwaar is een nieuw systeem van doorlopende controle op rechtspersonen ontwikkeld, dat beoogt misbruik van rechtspersonen te voorkomen en te bestrijden. Daarnaast beoogt het nieuwe toezichtsysteem de opsporing en vervolging van strafbare feiten die met rechtspersonen zijn gepleegd of dreigen te worden gepleegd te vergemakkelijken. Onder misbruik worden in ieder geval misdrijven en overtredingen van financieel-economische aard begrepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om witwaspraktijken, financiering van terroristische organisaties en benadeling van schuldeisers.

Valt jouw onderneming straks onder het nieuwe controlesysteem?
Het nieuwe systeem van doorlopende controle zal gelden voor alle N.V.'s, B.V.'s, stichtingen, verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen en Europese varianten hiervan die hun statutaire zetel in Nederland hebben. Ondernemingen in de vorm van een eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap vallen niet onder deze nieuwe vorm van toezicht, omdat zij geen rechtspersoonlijkheid bezitten.

Vragen?
De auteur van dit artikel, mr. Saskia van den Eerenbeemt, is kandidaat-notaris bij Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat. Mocht je vragen hebben over dit artikel, een nieuwe rechtspersoon willen oprichten of de statuten willen wijzigen van een bestaande rechtspersoon, dan kun je daarvoor bij haar terecht via telefoonnummer +31 (0)30 – 285 03 80 of per email. Ook voor de notariële diensten van Dijkstra Voermans gelden aantrekkelijke tarieven voor leden van CLC-VECTA.

Dijkstra Voermans is preferred supplier van CLC-VECTA. Meer informatie over de samenwerking en de voordelen voor leden vind je op onze speciale ledenpagina.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers