Verweesde werken straks makkelijker online

28-3-2014

Werken die onder het auteursrecht vallen zoals boeken, dagbladen, geluids- of filmfragmenten en die zijn ondergebracht bij voor het publiek toegankelijke erfgoedinstellingen zoals bibliotheken, onderwijsinstellingen en musea kunnen straks makkelijker online ter beschikking worden gesteld. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven (Justitie) en minister Bussemaker (Onderwijs) dat een Europese richtlijn omzet in Nederlands recht. De regeling is bij de Tweede Kamer ingediend.

Het gaat om zogeheten verweesde werken, waarvan de rechthebbende na zorgvuldig onderzoek niet is gevonden, en die dus voor digitale publicatie geen voorafgaande toestemming kan geven. Erfgoedinstellingen zijn in beginsel verplicht die toestemming te vragen als ze auteursrechtelijk beschermd werk uit hun verzameling willen reproduceren of online openbaar maken.

Omdat het auteursrecht pas zeventig jaar na de dood van een maker vervalt, zou een verweesd werk al die tijd niet via internet ter beschikking gesteld kunnen worden aan het publiek. Dat vormt een probleem voor erfgoedinstellingen die hun collecties willen digitaliseren. Cultureel erfgoed zou langere tijd minder toegankelijk blijven. Daarom wordt het straks mogelijk toch te digitaliseren, maar wel onder voorwaarden. Zo zijn erfgoedinstellingen verplicht eerst grondig onderzoek te doen naar de rechthebbende en bepaalde bronnen te raadplegen voordat iets een verweesd werk genoemd mag worden. Ook mogen zij de inkomsten uit openbaarmaking uitsluitend gebruiken voor de financiering van de kosten voor digitalisering. Dit stimuleert het behoud van cultureel erfgoed.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers