Verzuim door stress op steeds jongere leeftijd

20-3-2015

Het gemiddelde verzuim is toegenomen en bedraagt 3,9% in 2014 (ten opzichte van 3,8% in 2013). Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 29 dagen in 2014. Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak en komen op steeds jongere leeftijd voor. Dit blijkt uit een analyse van ArboNed, preferred supplier van CLC-VECTA, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

Psychisch verzuim
Dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed: "Verzuim met stressgerelateerde klachten is verder gestegen. In 2013 werd langdurig verzuim in 29% van de gevallen veroorzaakt door stress. Afgelopen jaar had zelfs 33% van het langdurig verzuim te maken met stress, vooral onder 25-34 jarigen. In 2013 was 43% van het langdurig verzuim in deze leeftijdscategorie stressgerelateerd, terwijl dit in 2014 bijna 50% was. ArboNed signaleert in 2014 zelfs dat stressklachten de belangrijkste verzuimoorzaak is onder jonge werknemers <25 jaar, die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken."

Jongeren hebben last van baanonzekerheid door tijdelijke contracten, ze hebben een baan die niet voldoet aan de verwachtingen en ze hebben te maken met een toenemende zorgdruk in hun jonge gezin. De verplichtingen thuis leiden vaak tot tijdsdruk en stress.

Herken de signalen
ArboNed waarschuwt werkgevers al sinds vorig jaar zomer voor deze schrikbarende stijging van dit psychisch verzuim, met de campagne Herken de signalen.



Veel psychisch verzuim is te voorkomen door vroegtijdig het gesprek met werknemers aan te gaan. Roelen: "Elke werkgever krijgt vroeg of laat te maken met verzuim door stress. Wij zien in de praktijk dat werkgevers die weten welke risico’s ze lopen, tijdig investeren in preventie. Want als werknemers ziek worden door stress, dan zitten ze gemiddeld 180 dagen thuis."

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers