VNO-NCW en Fraudehelpdesk waarschuwen voor ceo-fraude

17-7-2015

In navolging van de Fraudehelpdesk waarschuwt ook VNO-NCW ondernemingen voor een nieuwe oplichtingsmethode. Daarbij speelt de ceo, de hoogste baas, van het bedrijf nietsvermoedend een prominente rol. Bij de Fraudehelpdesk is bekend dat deze truc minimaal drie multinationals enkele miljoenen euro's heeft gekost.

Werkwijze criminelen
Bij ceo-fraude ontvangt een medewerker op de financiële administratie een e-mail van de allerhoogste baas, de ceo. De medewerker wordt opgedragen om een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie van de gegevens kan een advocatenkantoor gebeld worden. Dit kantoor zit echter ook in het complot.

De administrateur werkt meestal bij een dochteronderneming en de ceo en hij kennen elkaar niet persoonlijk. Omdat de afstand tussen beiden zo groot is, durft de medewerker vaak niet na te gaan of het wel klopt.

Fraude onder aandacht brengen
Aanbevolen wordt om dit bericht binnen ondernemingen onder de aandacht te brengen van in ieder geval de financiële en ICT-afdelingen, als ook leidinggevenden met tekenbevoegdheid.

De Fraudehelpdesk denkt dat in Nederland veel meer ondernemingen slachtoffer zijn geworden, maar dat ze dat uit gêne niet durven melden, wat criminelen in de kaart speelt. In Frankrijk is het fenomeen ceo-fraude al jaren een plaag in het bedrijfsleven.

Voor meer informatie verwijst VNO-NCW naar de Fraudehelpdesk.

Bron: VNO-NCW

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers