Wat doe ik met openstaande vakantiedagen van mijn personeel die komen te vervallen?
Sinds de wet per 1 januari 2012 is veranderd, is het opletten geblazen voor ondernemers als het gaat om de vakantiedagen. Vanaf die datum vervallen de opgebouwde vakantiedagen een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd.
Het is zaak om je personeel op tijd in te lichten wanneer hun vakantiedagen dreigen te vervallen. Het is niet verplicht, maar wel zo netjes om dit te doen. Hebben ze nog veel dagen over die dreigen te vervallen, dan moeten zij de mogelijkheid krijgen om die op tijd op te nemen. Let er als ondernemer dan ook op dat je je vakantieplanning op tijd voor elkaar hebt. Zo voorkom je dat iedereen in de zomer tegelijk zijn dagen op wil nemen.
Vakantiedagen uit 2014 die nog over zijn, vervallen hierdoor eind juni 2015. Let op, het gaat hier wel om de wettelijke vakantiedagen, niet de extra vakantiedagen die op basis van cao of een andere regeling zijn toegekend. Die blijven vijf jaar geldig.
Afwijken van de wet
Van belang is om te zorgen dat je personeel deze dagen alsnog zo snel mogelijk opneemt of liever nog al heeft opgenomen. De bedoeling van de wet was immers het stuwmeer aan vakantiedagen aan te pakken. Is het niet mogelijk om de openstaande dagen op te nemen dan komen die dagen te vervallen. Er is een uitzondering: je mag met werknemers afspreken dat je de wettelijke vakantiedagen langer laat gelden. Denk hierbij aan ziekte, re-integratie of omdat het werk het niet toeliet. Dit moet dan wel in de CAO worden opgenomen of in de arbeidsovereenkomst met je werknemer. Bedenk hierbij wel dat dat je zo’n afspraak niet eenzijdig kunt wijzigen of intrekken.
Welke dagen eerst?
Wanneer je werknemers vakantiedagen opnemen kan er verwarring zijn: de laatst opgebouwde dag hoeft niet per se als eerste worden gebruikt. Hieronder zie je hoe lang welke dagen geldig zijn:
Soort vakantiedagen
-
Bovenwettelijke vakantiedagen 2012: geldig tot 1 januari 2018
-
Bovenwettelijke vakantiedagen 2013: geldig tot 1 januari 2019
-
Wettelijke vakantiedagen 2014: geldig tot 1 juli 2015
-
Bovenwettelijke vakantiedagen 2014: geldig tot 1 januari 2020
Bij het opnemen van vakantiedagen door je personeel kan het dus voorkomen dat eerst de wettelijke vakantiedagen van 2014 moeten worden opgenomen en daarna pas de oudere -maar langere tijd geldige- bovenwettelijke vakantiedagen uit 2012. Het is verstandig om dit goed bij te houden.
Afkopen
Een andere mogelijkheid is de vakantiedagen uit te keren in geld. Je werknemers mogen er ook voor kiezen hun dagen te doneren aan een goed doel. Ook hier weer opletten, dit mag alleen met de bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen mogen namelijk niet worden afgekocht tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst. Dit mag alleen wanneer deze ten einde loopt. Tenslotte ben je niet verplicht dagen die komen te vervallen uit te betalen.
Bron: MKB Servicedesk