Wat is het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen?
Door het coronavirus krijgt een aanzienlijk aantal zelfstandigen te maken met (tijdelijke) financiële problemen. In bepaalde gevallen kunnen zij dan een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Dit Besluit helpt starters en zelfstandig ondernemers door financiële bijstand te verlenen vanuit de gemeente.
De volgende groepen komen in aanmerking voor het Bbz:
- gevestigde zelfstandigen in tijdelijke financiële problemen
- startende zelfstandigen
- oudere zelfstandigen (ouder dan 55 jaar) met een niet-levensvatbaar bedrijf
- zelfstandigen die hun bedrijf willen beëindigen
Gevestigde zelfstandigen
Gevestigde zelfstandigen die vanwege bijvoorbeeld het coronavirus in financiële problemen komen en daardoor niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een tijdelijke uitkering ontvangen. Het Bbz vult je inkomen dan aan tot bijstandsniveau.
Startende zelfstandigen
Als starter kan je gedurende maximaal 36 maanden aanspraak maken op het Bbz. Dit is alleen zo als je inkomen uit je eigen bedrijf beneden het bijstandsniveau ligt.
Voortbestaan levensvatbaar bedrijf loopt gevaar
Als het voortbestaan van je bedrijf gevaar loopt én als deze levensvatbaar is, ontstaat er een behoefte aan bedrijfskapitaal. Met het Bbz kun je een rentedragende lening krijgen met een maximumbedrag van €203.135,- De lening moet in 10 jaar terugbetaald worden en de rente wordt bepaald door het niveau van de banken.
Oudere zelfstandigen met een niet-levensvatbaar bedrijf
Als oudere zelfstandige (55 jaar of ouder) met een niet-levensvatbaar bedrijf kan je ook in aanmerking komen voor het Bbz. Je kan een aanvullende uitkering krijgen voor maximaal 12 maanden om zo te kunnen voorzien in levensonderhoud. Het beëindigen van het bedrijf moet dan wel binnen de betreffende periode plaatsvinden.
Hoe doe je een beroep op het Bbz?
Aanvraagformulieren voor het Bbz zijn verkrijgbaar bij de Sociale Dienst in je gemeente. Hier kunnen ze ook ingediend worden.
Bron:
MKB Nederland