Wat maakt een topwerkgever succesvol?
Afgelopen week zijn de winnaars van de Beste Werkgevers van Nederland 2012 bekend gemaakt. Deze werkgevers scoorden hoog op het tonen van waardering, het bieden van een goede combinatie tussen werk en privé en afspreken van duidelijke doelstellingen. Wat maakt een topwerkgever succesvol? Hoe weet je als werkgever waar je staat en waar je aan moet werken? En vooral; hoe draagt het welzijn van jouw werknemers bij aan uw organisatieresultaten?
Meten van welzijn én sturen op resultaten
Of de cao of het arboconvenant het nu voorschrijft of dat het een behoefte uit de organisatie is, vragen naar de tevredenheid bij werknemer geeft positieve aandacht. In de meeste gevallen gaan de vragen over hoe tevreden werknemers zijn over de (secundaire) arbeidsvoorwaarden, de leidinggevende of het werk in het algemeen. De resultaten van deze vragen zeggen iets over het welbevinden van werknemers, maar nog niet iets over hun prestaties. Zeer tevreden werknemers kunnen een passieve houding aannemen. Werknemers die aan de andere kant een hoge mate van tevredenheid ervaren en daarnaast actief zijn, noemen we bevlogen. Zij zijn energiek, positief en betrokken. Door bevlogenheid te meten, geef je positieve aandacht én meet je prestaties van werknemers.
De wetenschappelijke inzichten op het gebied van bevlogenheid van prof. dr. Willem van Rhenen (hoogleraar ’Engagement & Productivity’ aan Nyenrode Business Universiteit en tevens lid van de Raad van Bestuur van 365), en prof. dr. Wilmar Schaufeli (hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en Scientific Research Director bij 365) zijn vertaald naar praktische meetinstrumenten voor de werkgever, zoals de Energiemeter. Met de Energiemeter meet je de tevredenheid én de bevlogenheid van uw werknemers op organisatieniveau. Er is namelijk een verschil tussen tevreden zijn op het werk en met passie aan het werk zijn. Je krijgt bovendien inzicht in de voorspellers van arbeidsprestaties en waar de drive zit in de organisatie en waar (nog) niet. Bovendien maakt het jouw werknemers bewust hoe zij hun energie, betrokkenheid en werkplezier kunnen verhogen.
Energie meten
De Energiemeter begint met een korte en online vragenlijst van ongeveer 15 minuten, de nulmeting. Hierbij kunnen wij een koppeling maken met de KPI’s van uw organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van verzuim, verloop en productiviteit. Op basis van de resultaten maken wij een integrale analyse van werkdruk- en bevlogenheidsvraagstukken, door de energiebronnen en werkstressoren van individuele- en groepen werknemers inzichtelijk te maken. Dit geeft je inzicht in de inzetbaarheid van werknemers, de mate van bevlogenheid en de beïnvloeders daarvan. Hiermee heb je een krachtig middel in handen om de productiviteit in de organisatie te verhogen. Werknemers worden zich bewust van hun energiebronnen, motivatoren en stressoren, en kunnen direct aan de slag om hier meer uit te halen. De meting biedt concrete handvatten om een beweging in gang te zetten om de bevlogenheid - en daarmee automatisch de tevredenheid - in de organisatie te verhogen. Lees meer over de Energiemeter.
Leaflet Energiemeter
Wil je meer weten over de Energiemeter? Download dan de leaflet.
Bron: 365