Wat zijn de effecten van het regeerakkoord op uw bedrijfsvoering?

05-12-2012

Langer doorwerken, meer aandacht voor het voorkomen van ziekte in zorgverzekeringen en nieuwe regels als het gaat om de mensen die je in dienst hebt. Wat kan je doen om te zorgen dat jouw mensen nu en straks – op een duurzame wijze – inzetbaar zijn? 365 informeert en adviseert je graag over wijzigingen vanuit het Regeerakkoord.

Uit het Regeerakkoord: Wijziging sociale zekerheid en inkomensbeleid

  • De AOW-leeftijd wordt geleidelijk verhoogd tot 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021, en vervolgens gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting.
  • Voor mensen die per 1-1-2013 deelnemen aan een VUT- of prepensioenregeling en zich niet hebben kunnen voorbereiden op de AOW leeftijdsverhoging, wordt een overbruggingsregeling ontworpen.
  • Er komt een doorwerkbonus voor werknemers van 61 tot 65 jaar met een laag inkomen. Hiermee kan een werknemer die doorwerkt, sparen om de financiële gevolgen van de stijging van de AOW-leeftijd vanaf 2013 op te vangen.
  • Langer doorwerken wordt gestimuleerd, waarmee het duurzaam inzetbaar houden van werknemers dus nog meer aandacht vraagt van werkgevers.

Jouw mensen zijn belangrijk. Voor de continuïteit van uw organisatie, voor de productiviteit en voor het rendement. Langer doorwerken is mogelijk als jouw mensen “duurzaam inzetbaar zijn”. Bij 365 hebben ze het dan over écht zin hebben in werk. Dat kan als jouw mensen werken in een veilige en gezonde werkomgeving, bij een werkgever die hen energie geeft. Mensen die écht zin hebben in werk, zijn positief, energiek en betrokken. Zij hebben plezier in hun werk, verzuimen minder en leveren betere prestaties. Bovendien kunnen én willen zij langer doorwerken. Dat weten we niet alleen, dat hebben we ook uitvoerig onderzocht. En juist ook in deze tijd loont het om te investeren in jouw mensen.

In het kader van de inzetbaarheid van jouw mensen, brengen ze graag twee actuele thema’s onder de aandacht:

  • Is er een groot leeftijdsverschil in jouw personeelsbestand? Lees dan meer over generatiemanagement
  • Staan jouw mensen, juist in deze tijd van recessie, extra onder druk? Lees dan meer over werkdruk

Uit het Regeerakkoord: Zorg dichtbij
Goede zorg en een goede gezondheid zijn speerpunten uit het Regeerakkoord. Het accent ligt daarbij op het anders inrichten van de zorg om overcapaciteit te verminderen, verspilling te voorkomen en overbehandeling tegen te gaan. Zorgverzekeraars worden gestimuleerd om aandacht te geven aan het bevorderen van een gezonde levensstijl en het voorkomen van uitval door ziekte.’

Elke dag beter met de Zorgpolis van 365
Vanuit de overtuiging dat werk en privé nooit gescheiden zijn, ontwikkelde 365 de collectieve ziektekostenverzekering in samenwerking met Truien & Co Assuradeuren en zorgverzekeraar VGA. Door deze samenwerking realiseren zij samen (extra) financiële ruimte voor werkgevers om te investeren in gezonde en bevlogen mensen. Belangrijk, want werknemers die écht zin hebben in werk hebben een – aantoonbaar – positieve invloed op verzuim, klanttevredenheid, productiviteit, omzetgroei en rendement. Aan werkgevers met meer dan 250 werknemers bieden zij –samen met zorgverzekeraar VGZ- een aantrekkelijk collectief: de Zorgpolis van 365. Hiermee kunnen zij nog meer bijdragen aan de zorg voor jouw mensen én jouw kosten verlagen.
Uit het Regeerakkoord: Verbetering van de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt moet volgens het regeerakkoord voor alle werknemers verder verbeteren. Daarvoor worden tal van maatregelen genomen die vooral een snelle doorstroming van baan naar baan, met een zo kort mogelijke terugval op een uitkering, te realiseren. Het ontslagrecht wordt daarbij hervormd en de Werkloosheidswet (WW) gemoderniseerd, waardoor de route van werk naar werk sterk wordt verkort. Enkele highlights:

Voorzieningen?
Werknemers hebben bij ontslag in de periode tussen twee banen recht op de volgende voorzieningen. Allereerst de bestaande wettelijke opzegtermijn van één tot vier maanden, afhankelijk van de duur van het dienstverband. Daarnaast is de werkgever bij onvrijwillig ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract van minstens een jaar een vergoeding voor scholing in de vorm van een transitiebudget verschuldigd. De omvang van dit budget bedraagt een kwart maandsalaris per dienstjaar met een maximum van vier maandsalarissen.’ Onduidelijk is nog hoe, waar en of dit budget verplicht moet worden ingezet.

Flexibele arbeid?
Verder is er in het regeerakkoord veel aandacht voor flexibele arbeid:

  • Flexibele arbeid is belangrijk voor een goed functionerende arbeidsmarkt en economie. Het is nodig om bedrijven in staat te stellen pieken en dalen op te vangen. Flexibele arbeid mag echter niet verworden tot een goedkoop alternatief voor werk dat beter door vaste werknemers gedaan kan worden. De overheid neemt initiatieven om flexibele en vaste arbeid beter met elkaar in balans te brengen.
  • Door openstelling van de laagste loonschalen kunnen flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers en cateringmedewerkers, gewoon weer in dienst worden genomen. De rijksoverheid zal op dit punt het goede voorbeeld geven.
  • Samen met sociale partners wordt er gekeken naar verbetering van de wettelijke bescherming voor verschillende vormen van flexibel werken. Daarbij worden onder andere ketenregelingen en concurrentiebedingen bekeken.

Lees meer over de wijziging ziektewet

Arbeidsparticipatie
Daarnaast is er veel aandacht voor de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder arbeidsgehandicapten. Rutte en Samsom hebben in de nieuwe regeringsplannen de volgende plannen beschreven over de verplichte quotum:?‘Het kabinet ontwerpt een quotumregeling voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten door grotere werkgevers. Wij bouwen in zes jaar een quotum van vijf procent op voor bedrijven voor het aannemen van arbeidsgehandicapten. Wanneer een bedrijf niet aan het quotum voldoet, volgt een boete van 5.000 euro per werkplaats voor een arbeidsgehandicapte. Er komt een uitzondering op de quotumregeling voor bedrijven met minder dan 25 werknemers.’

Een vraag aan jou: Hoe gaan jouw mensen om met veranderingen?

Vaak vinden er veel veranderingen plaats in organisaties. Werknemers moeten daar mee om kunnen gaan. Door bevlogenheid te stimuleren zorg jer ervoor dat jouw mensen hun energie behouden. Zo kunnen jouw werknemers blijven excelleren. Ook als er een ingrijpende verandering als een reorganisatie plaatsvindt. Wil je weten hoe je jouw mensen met behoud van energie – en daarmee productiviteit – veranderen kunnen ondergaan? Lees dan meer over onze aanpak.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers

depolama izmir sex shop dizi izle