Wees geen boer in het buitenland als ondernemer
Nederlanders kunnen nogal eens lomp overkomen met hun directheid en afkeer van etiquette, waarschuwden Interculturalist Jacob Vossesteijn, Enrico Kretschmar van Gateway to Germany, Amer Al-Alim van Estefa, Ivens Signorini van de Braziliaanse ambassade in Nederland en Inna Steinmetz-Ratieva tijdens het nationaal export event in Rotterdam.
De vijf sprekers hebben allemaal ervaring met zakendoen in Nederland en in het buitenland. Met hun internationale achtergrond geven zij Nederlanders die succesvol willen zijn in andere landen een aantal tips.
-
Heb geduld. Een goed gesprek betekent vaak nog niet dat je meteen een deal kunt sluiten. Geef de relatie met je buitenlandse partner tijd. In vrijwel alle landen wordt de Nederlandse snelheid als opdringerig gezien.
-
Houd rekening met etiquette. In veel landen is het normaal om bijvoorbeeld de deur open te houden voor vrouwen en te wachten met spreken tot de directeur begint. Kijk het gedrag af van je gesprekspartners en pas je aan, om niet lomp te worden gevonden.
-
Kom op tijd en kom beloftes na. Vooral Duitsers hechten zeer sterk aan punctualiteit - wees exact op tijd en kom je beloftes na.
-
Ga niet polderen. Kom met een concreet voorstel - verwacht niet dat je tot een compromis gaat komen met je klant. In Nederland werkt de overlegstructuur prima, maar in het buitenland, Rusland bijvoorbeeld, zorgt dit alleen voor verwarring. Zorg ook dat je iets voorstelt wat je kunt beloven, dus geen zaken waar je nog over moet overleggen.
-
Bemoei je met je eigen zaken. Als je komt om zaken te doen, ga dan geen politiek bedrijven. Wees geen Nederlandse betweter. Ook al zijn zakenpartners zelf ook kritisch over hun regering, dan hoeven ze dat nog niet van jou te horen.
-
Verdiep je in de taal. Zorg dat je in ieder geval een paar woordjes - goedendag, dankuwel, alstublieft - spreekt in de taal van het land waar je heengaat. De taal spreken of een medewerker meenemen die dat doet, is natuurlijk nog beter.
-
Verdiep je in de cultuur. In de Arabische wereld is bijvoorbeeld de linkerhand onrein. In Japan is het beleefd om een hand met twee handen aan te nemen. Lees van tevoren een business guide of landenboekje en word niet verrast.
-
Do as the locals do. Zou je het in Nederland vreemd vinden als een zakenpartner je uitnodigt voor een barbecue met vrouw en kinderen, in Brazilië is dat gewoon. In Frankrijk en België wordt uitgebreid geluncht tijdens meetings. Verberg je verbazing en doe vrolijk mee.
Bron: MKB-Nederland