Welke kosten mag je in mindering brengen op de transitievergoeding?

20-5-2015

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 11 mei jl. de lagere regelgeving voor de Wet Werk en Zekerheid gepubliceerd. Hierin staat onder meer in beschreven waar je op moet letten als je straks transitie- en/of inzetbaarheidskosten in mindering wilt brengen op de transitievergoeding. Maar om welke kosten gaat het dan precies? En aan welke voorwaarden moet je voldoen? We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Wat is de transitievergoeding?
Per 1 juli 2015 ben je als werkgever verplicht om bij ontslag je werknemer een vergoeding, de zogenaamde transitievergoeding, te betalen, mits deze langer dan 2 jaar in dienst is geweest. Het maakt daarbij niet uit of gaat om een vast dienstverband, of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De transitievergoeding kan je werknemer gebruiken om een andere baan/beroep te vinden door zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten door middel van (om)scholing.

Je werknemer krijgt een transitievergoeding bij beëindiging door opzegging, bij ontbinding door de kantonrechter en wanneer een tijdelijke arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt en niet wordt verlengd. Een vergoeding is niet verplicht als er sprake is van ‘ernstig verwijtbaar handelen' of 'nalaten van de werknemer’.

Welke kosten mag je in mindering brengen?
Transitiekosten
Transitiekosten zijn de kosten die worden gemaakt voor maatregelen en inspanningen bij het beëindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst. De maatregelen moeten gericht zijn op het voorkomen of verkorten van de periode van werkeloosheid. Bijvoorbeeld kosten voor (om)scholing of een outplacementtraject bij ontslag.

Inzetbaarheidskosten
Inzetbaarheidskosten zijn scholingskosten of andere kosten die de inzetbaarheid van je werknemer buiten je organisatie moeten verbeteren, die al eerder tijdens het dienstverband zijn gemaakt. Bijvoorbeeld een standbouwer die in de avonduren een opleiding volgt tot metaalbewerker. Onder inzetbaarheidskosten vallen ook de kosten van duale opleidingen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Toestemming
De belangrijkste voorwaarde waaronder transitie- en/of inzetbaarheidskosten in mindering gebracht mogen worden gebracht op de transitievergoeding, is dat je werknemer vooraf moet instemmen met het maken van de kosten en het in mindering brengen daarvan op de transitievergoeding. Die voorwaarde geldt niet als je als werkgever kosten maakt als gevolg van collectieve afspraken waar je aan gebonden bent, en ook niet bij kosten voor een duale opleiding.

Aftrekbaarheid
Voor de inzetbaarheidskosten geldt nog dat zij in mindering kunnen worden gebracht als ze zijn gemaakt in een periode van maximaal 5 jaar voor het einde van de arbeidsovereenkomst, tenzij je hiervoor een andere periode hebt afgesproken met je werknemer. Deze voorwaarde geldt niet bij kosten voor een duale opleiding.

Geen loonkosten
Zowel voor transitie- als inzetbaarheidskosten geldt dat de loonkosten die tijdens de opleiding of scholing zijn gemaakt niet in mindering kunnen worden gebracht op de transitievergoeding. Dat geldt ook voor duale opleidingen. Dat betekent overigens niet dat je als werkgever volledig moet opdraaien voor de loonkosten. Zo kan je een werknemer vragen om een bijdrage te leveren door het opnemen van verlof.

Geen relevantie voor huidige werkgever
Voor de inzetbaarheidskosten geldt dat deze enkel in mindering mogen worden gebracht als de door opleiding of scholing verworven kennis en vaardigheden niet zijn aangewend om een functie bij de werkgever uit te oefenen. Opleiding en scholing waarbij kennis en vaardigheden worden opgedaan die relevant zijn voor de huidige functie of een toekomstige functie binnen de organisatie zijn niet aftrekbaar. Daarnaast geldt dat de arbeidsovereenkomst na afronding van de opleiding of voortijdige beëindiging van de opleiding niet direct of binnen 6 maanden wordt voorgezet.

Het Besluit voorwaarden in mindering brengen kosten op transitievergoeding is gepubliceerd in het Staatsblad (nr. 171) en vind je hier.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers