Werkgever kan ook aansprakelijk zijn voor schade na bedrijfsongeval ZZP’er

07-5-2012

Zzp'ers nemen een aparte positie in binnen het arbeidsrecht. Een zzp'er is geen werknemer, maar een zelfstandig ondernemer. Een zzp'er voert zijn werkzaamheden uit op basis van overeenkomst van opdracht en niet op basis van een arbeidsovereenkomst. Strekt de bescherming van werknemers bij bedrijfsongevallen zich nu ook uit tot zzp'ers? Aan de onduidelijkheid die over artikel 7:658 lid 4 BW in de literatuur en rechtspraak bestond heeft de Hoge Raad afgelopen vrijdag een eind gemaakt.

Casus
In deze zaak betrof het een ZZP'er die op de werkvloer van zijn opdrachtgever een been verloor. De ZZP’er had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Volgens de ZZP’er voldeed de machine niet aan de veiligheidsvoorschriften. De ZZP’er heeft het bedrijf aansprakelijk gesteld voor zijn arbeidsongeschiktheid en schadevergoeding gevorderd.

De Hoge Raad heeft beslist dat de werkgever op grond van artikel 7:658 lid 4 BW aansprakelijk kan zijn voor de schade na het bedrijfsongeval van de ZZP’er. De werkgeversaansprakelijkheid strekt zich volgens de Hoge Raad ook uit over personen die buiten dienstbetrekking voor een opdrachtgever werkzaam zijn in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf. De Hoge Raad heeft met dit arrest de zorgplicht van werkgevers bij bedrijfsongevallen verder aangescherpt. De werkzaamheden van de zzp’er en de feitelijke werkzaamheden van de ‘werkgever’ spelen hierbij een rol.

TIP: De aansprakelijkheid van werkgevers geldt dus niet alleen voor het eigen personeel. Werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving voor al het eigen en ingeleende personeel. Schiet de werkgever hierin tekort, dan is hij zowel ten aanzien van het eigen personeel als ten aanzien van ingeleend personeel, zoals een ZZP’er, aansprakelijk.

Bron: Nieuwsbrief Arbeid & Medezeggenschap Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers

depolama izmir sex shop dizi izle