Werkkostenregeling toch niet verplicht in 2014
De invoering van de werkkostenregeling (WKR) wordt mogelijk één tot twee jaar uitgesteld, aldus bronnen rondom het ministerie van Financiën. Staatssecretaris Weekers wil in de tussentijd een aantal knelpunten oplossen. De overgangsregeling die momenteel geldt wordt dus mogelijk verlengd.
De WKR moet de regels rondom vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers eenvoudiger maken, om zo uw administratieve lasten te verlichten. U kunt de WKR al toepassen sinds 2011, maar tot 2014 kunt u nog voor het oude systeem kiezen. Vanaf 1 januari 2014 bent u verplicht over te stappen, maar dit wordt mogelijk uitgesteld omdat de nieuwe regeling ingewikkeld blijkt, mede vanwege de invoering van het uniform loonbegrip. De administratieve lastenverlichting blijft daardoor uit. Bovendien vereist de invoering van de WKR een uitgebreide voorbereiding en lijken sommige branches, zoals de detailhandel en de horeca, er juist slechter uit te komen. Veel kleine ondernemingen zijn ook nog niet op de hoogte van de WKR. Daarom blijft de overgangsregeling die sinds 2011 geldt mogelijk langer van kracht.
Andere partijen zien uitstel ook zitten
Uit evaluaties van het ministerie van Financiën bleek al dat werkgevers niet erg enthousiast zijn over de werkkostenregeling. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen het oude en het nieuwe regime ook graag voor onbepaalde tijd naast elkaar laten bestaan, zodat elke onderneming kan kiezen voor de regeling die het beste voor haar uitpakt. Tweede Kamerleden van de VVD en PvdA zien uitstel vanwege de huidige problemen ook zitten.
Bron: Rendement