World Forum komt op stoom voor Nuclear Security Summit 2014
Je kunt het bijna niet gemist hebben, zoveel aandacht is er al geweest voor de Nuclear Security Summit 2014, de internationale topconferentie over het voorkomen van nucleair terrorisme, die op 24 en 25 maart 2014 neerstrijkt in het World Forum in Den Haag.
De conferentie zelf duurt maar twee dagen, maar met 58 wereldleiders die hun opwachting maken, vergezeld van ca. 5000 delegatieleden en 3000 journalisten, beheerst het congres zo'n anderhalve week Den Haag en omgeving. Of misschien nog wel langer, want de voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Het is met deze aantallen de grootste internationale top ooit die in Nederland georganiseerd is.
Tussen alle aandacht over het evenement zelf, zou je haast vergeten dat het om een 'congres' gaat. En dus interessant voor organisatoren om eens wat dieper in de organisatorische aspecten van dit buitencategorie-congres te kijken.
Daartoe ging de redactie van CongresWereld in gesprek met Michiel Middendorf, directeur van gastlocatie World Forum. Hij probeert zo goed mogelijk uitleg te geven, al houdt hij soms wijselijk zijn mond, als iets vanwege de veiligheidsissues beter onvermeld kan blijven.
Michiel, hoe is de Nuclear Security Summit eigenlijk in Nederland en in het World Forum terecht gekomen?
Tijdens de laatste NSS (Seoul 2012) is aan Nederland gevraagd de NSS 2014 te organiseren. Daarvoor zijn eigenlijk vier duidelijke redenen aan te wijzen:
-
Nederland en dan Den Haag in het bijzonder, heeft een wereldwijde reputatie als land dat zich inzet voor vrede, recht en veiligheid. Denk aan het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en het Joegoslavië-tribunaal. Maar ook aan internationale bijeenkomsten die we de laatste jaren organiseerden, zoals Freedom Online en de Afghanistan-conferentie. Het verzoek om de NSS 2014 te organiseren is een bevestiging van deze internationale rol.
-
Daarnaast is Nederland is een belangrijke speler in de nucleaire industrie. Zo produceren we oa. radio farmaceutische producten en isotopen bij NRG in Petten en verrijken we uranium bij Urenco Nederland in Almelo.
-
Door de doorvoer van veel goederen en mensen in de Rotterdamse haven en op Schiphol is het risico van smokkel van nucleair materiaal groter.
-
Nederland heeft - via het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) - het voortouw genomen bij het verder ontwikkelen van nuclear forensics en de internationale samenwerking op dit terrein.
Den Haag heeft als internationale stad van vrede en recht veel ervaring met grote internationale evenementen. De locatiekeuze is tot stand gekomen op basis van een aanbestedingsprocedure waarin een aantal factoren is beoordeeld, waaronder de ligging. Den Haag met het World Forum is hierbij als winnaar uit de bus gekomen.
Een dergelijk congres zal een intensief traject zijn, hoe werkt dat bij jullie qua organisatie?
De voorbereidingen lopen nu al anderhalf jaar. In de aanloop werken we met een kernteam van 6 personen, aangevuld met nog eens 6 personen van het 'building management' team. Ieder van hen heeft zijn counterpart bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), onze opdrachtgever.
Nu de uitvoeringsfase gestart is zijn we vanuit World Forum inmiddels met zo’n 25 personen fulltime actief, naast natuurlijk de vele subcontractors die betrokken zijn. Ons team vormt de 'ogen en oren' van de opdrachtgever in de beveiligde zone. We zijn daarbij overigens maar een klein radertje in de totale organisatie van dit evenement. Het is echt een complex project.
Beveiligde zone, vertel ons wat meer hierover?
Je kunt het een beetje vergelijken met de Olympische Spelen. Net als daar is er een gebied afgezet, waarbinnen alleen mensen met toestemming actief zijn. Het gebied is groter dan alleen het World Forum, en dat is gelijk ook het unieke van dit project. Er is een samenwerking waarbij we gebruik maken van ruimten in het OPCW, het Omniversum, Gemeentemuseum, Museon en Bel Air. Mooie gelegenheid voor mij om onze 'buren' nog beter te leren kennen.
Lees verder voor het volledige interview met Michiel Middendorf over de NSS2014.
Een kijkje in de keuken: NSS 2014
MPI Nederland en het Genootschap voor Eventmanagers organiseren samen een unieke nabeschouwing van deze Summit. Deze bijeenkomst kun je als lid van CLC-VECTA kosteloos bijwonen. Met alle verantwoordelijken die er bij betrokken zijn, biedt deze bijeenkomst jou een unieke kijk achter de schermen van dit mega-event.