Zzp: dit kunt u in 2025 verwachten van de Belastingdienst
Dat staat in het Handhavingsplan arbeidsrelaties 2025 dat op woensdag 18 december door de Belastingdienst is gepubliceerd. Het motto geldt: ‘Handhaven zonder handhavingsmoratorium’. De Belastingdienst gaat er hiermee van uit dat burgers en bedrijven bereid zijn om fiscale regels zelf na te leven, zonder dwingende en kostbare acties van de Belastingdienst.
Zachte landing
In oktober zijn verschillende moties aangenomen die zich richten op het introduceren van een zachtere landing bij het opheffen van het handhavingsmoratorium. Het kabinet probeert met verschillende initiatieven te zorgen voor een zachte landing:
- De Belastingdienst introduceert een ingroeimodel. Dit betekent dat de Belastingdienst het handhavingsmoratorium eerbiedigt en bij het opleggen van naheffingsaanslagen niet verder teruggaat dan 1 januari 2025;
- In 2025 zal de Belastingdienst geen verzuim- en vergrijpboetes opleggen voor de kwalificatie van arbeidsrelaties;
- Bij een bedrijfsgesprek gaat de Belastingdienst met de opdrachtgever in gesprek over de inhuur van zelfstandigen en extern personeel. De Belastingdienst wijst de opdrachtgever er zo nodig op aandacht te hebben voor de kwalificatie van de arbeidsrelaties en mogelijke risico’s op schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst kan ervoor kiezen om het te houden bij een waarschuwing en nog geen boekenonderzoek te starten.
Modelovereenkomsten
De Belastingdienst beoordeelt sinds 6 september 2024 geen nieuwe modelovereenkomsten meer. De lopende goedgekeurde modelovereenkomsten worden geëerbiedigd tot eind 2029. Let wel: een goedgekeurde modelovereenkomst biedt alleen zekerheid als de feiten en omstandigheden in de praktijk overeenkomen met hetgeen opgenomen in de modelovereenkomst.
Vooroverleg
Opdrachtgevers kunnen de Belastingdienst vragen om vooroverleg over de beoordeling van een arbeidsrelatie. In een vooroverleg kijkt de Belastingdienst niet naar hoe de arbeidsrelatie er in de praktijk uitziet, maar naar de gemaakte afspraken. Vooroverleg geeft hierdoor alleen voorwaardelijke (en dus geen absolute) zekerheid. De Belastingdienst heeft niettemin vastgesteld dat vooroverleg een belangrijk dienstverlenend instrument kan zijn. De Belastingdienst heeft daarom het formulier ‘Verzoek vooroverleg beoordeling arbeidsrelatie’ en de ‘Checklist vooroverleg beoordeling arbeidsrelatie’ gepubliceerd. Op het formulier is aangegeven welke informatie minimaal nodig is om een verzoek succesvol te kunnen indienen.
Welke logische stap wenst u te maken?
Aantoonbaar bezig zijn met het zzp-dossier is cruciaal zegt de Belastingdienst. Als gevolg hiervan adviseert onze partner BDO u het whitepaper ‘
Gerust samenwerking met zzp’ers’ te lezen en de juiste stappen te zetten naar verder in control komen op uw zzp-dossier.
Twijfelt u over of wilt u inzicht krijgen in de aard van een arbeidsrelatie? Maak gebruik van de tool van onze partner BDO
‘Blik op de Arbeidsrelatie’. Deze tool kunt u als hulpmiddel gebruiken om duidelijke inzichten te krijgen over de risico’s rondom zzp’ers bij uw organisatie. Per individuele casus biedt de tool daarnaast handvatten zodat u daar waar kan en nodig is zelf kunt bijsturen.