ZZP-er in standbouw verlegt BTW: mag dat?
Er blijkt nogal eens verwarring te zijn over het verleggen van BTW door ZZP-ers in de standbouw. Mag dat nu wel of niet? In de praktijk blijkt dat, bij inhuur van ZZP-ers door standbouwbedrijven voor opbouw- en demontagewerkzaamheden, verlegging van BTW op inkoopfacturen door sommige standbouwbedrijven wordt toegestaan. In de bouw een gebruikelijke handelswijze, maar voor de standbouw niet de juiste, zo blijkt uit navraag bij onze preferred supplier Ernst & Young.
Hoe zit het precies?
De verleggingsregeling geldt alleen voor werkzaamheden die betrekking hebben op onroerende zaken. Volgens een besluit van de Staatssecretaris van Financiën kan worden geconcludeerd dat de verhuur van een stand wordt aangemerkt als een zogenaamde 6, 2 d dienst (verhuur roerende zaak) en de bouw van een stand wordt aangemerkt als een reclamedienst en dus geen prestatie die betrekking heeft op een onroerende zaak. Dit besluit dateert van 19 december 1996 (VB96/3315) en is tot op heden niet ingetrokken.
Kortom…
Een stand wordt aangemerkt als een roerende zaak en de dienst van de ZZP'er kan dus geen werk van stoffelijke aard zijn die betrekking heeft op een onroerende zaak. ZZP-ers mogen de verleggingsregeling dus niet toepassen.
Meer weten
Wil je hier meer over weten of in contact gesteld worden met Ernst & Young? Neem dan contact op met Ido Samson, beleidszaken CLC-VECTA, via i.samson@clcvecta.nl of +31 (0)346 – 352 444.
Bovenstaande is door Ernst & Young gebaseerd op de interpretatie van de huidige wet- en regelgeving, alsmede tot op heden gepubliceerde jurisprudentie.