Aangifte inkomstenbelasting doen voor 1 mei
De periode om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting (IB) is veranderd. Voorheen moest er voor 1 april aangifte worden gedaan. Sinds 2015 kun je aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei. Die periode wordt mogelijk verder opgerekt.
Reden is de drukte voor de Belastingdienst en bijbehorende technische storingen in voorgaande jaren. Ook heeft de gewijzigde aangifteperiode te maken met de optie om gebruik te maken van een 'vooraf ingevulde aangifte'.
Vooraf ingevulde aangifte
Met de vooraf ingevulde aangifte (VIA) worden allerlei gegevens over bankrekeningen en hypotheken al automatisch zijn ingevuld. Omdat die gegevens pas 1 maart bekend zijn, mogen alle aangiften voortaan pas vanaf die datum worden gedaan. Omdat er pas vanaf 1 maart aangifte mag worden gedaan, is de einddatum van 1 april losgelaten. Dat wordt nu 1 mei.
Voor 1 april wel voordelen
Als je voor 1 april aangifte doet krijg je wel de garantie dat er voor 1 juli een voorlopige of definitieve aanslag binnenkomt. Die garantie vervalt voor mensen die na 1 april aangifte doen.
Uitzonderingen
Er zijn nog enkele uitzonderingen. Mensen mogen nog wel voor 1 maart hun aangifte doen, maar dan moeten hun fiscale adviseurs gebruik maken van de zogeheten 'beconregeling'. In het kader van de Hulp bij Aangifte (Huba) mag ook nog voor 1 maart aangifte worden gedaan.
Naheffing
Volgend jaar is er ook nog een aparte regeling voor de circa 5,5 miljoen mensen die over 2014 een naheffing moeten betalen. Die zal gemiddeld 150 euro bedragen, met maxima rond de 700 euro. Mensen krijgen, bovenop de gebruikelijke zes weken, vier maanden extra om dit bedrag te betalen.
Bron: MKB Servicedesk