Acquisitiefraude vanaf 1 juli strafbaar

01-6-2016

Oplichters die zich schuldig maken aan zogenoemde acquisitiefraude, lopen vanaf vrijdag 1 juli 2016 de kans om een gevangenisstraf van (maximaal) twee jaar te krijgen. Op deze datum treedt een nieuwe wet in werking die fraude met advertenties, spooknota’s en andere vormen van acquisitiefraude strafbaar stelt. Een lang gekoesterde wens van MKB-Nederland.

Twee jaar gevangenisstraf
Deze wet beschermt ondernemers beter tegen oneerlijke handelspraktijken. Momenteel ligt de bewijslast nog bij de ondernemer. Die moet aantonen dat is misleid, hij niet akkoord is gegaan of niet over voldoende (juiste) informatie beschikte toen hij akkoord ging met een aanbod. De nieuwe wet regelt dat het aan acquisitiebureaus is om aan te tonen dat ze de ondernemer volledig en juist hebben geïnformeerd. Is dit niet het geval, dan wordt het eenvoudiger om een overeenkomst ongeldig te verklaren. Bij overtreding van de wet geldt daarnaast een maximale gevangenisstraf van twee jaar.

Initiatiefwet
MKB-Nederland heeft zich, samen met de Fraudehelpdesk de afgelopen jaren ingespannen om deze wet tot stand te laten komen. De Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) hebben drie jaar geleden een eigen wetsontwerp geschreven, dat afgelopen januari definitief door het parlement is aangenomen.

Cijfers
Acquisitiefraudeurs hebben zich toegelegd op oplichtingspraktijken met eerst gedrukte en later digitale bladen/websites, telefoon- en bedrijvengidsen en telefonische misleidingstrucs. De schade werd in 2014 in een onderzoek in de Benelux geschat op ca. 1 miljard euro, waarvan 480 miljoen in Nederland. Er is vooralsnog geen reden aan te nemen dat het niet nog steeds lucratief is. De vele waarschuwingen en media-aandacht heeft er toe geleid dat het verdienmodel minder eenvoudig is. Er verschijnen sneller nieuwe versies van spookfacturen en ook de telefonische misleiding lijkt (nog) geraffineerder geworden.

Advies is en blijft: goed opletten, kleine lettertjes lezen en controleren!

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers