Arbeidstijdenwet Duitsland; max. 8 uur per dag!

23-3-2017

Om werknemers te beschermen tegen (de gevolgen van) te lange werkdagen, ben je verplicht de voorschriften rondom werk- en rusttijden, pauzes en nachtdiensten zoals vastgelegd in de Arbeidstijdenwet, te volgen. In Duitsland zijn deze zaken vastgelegd in het Arbeitszeitgesetz. Omdat er vanuit de Duitse overheid streng wordt gecontroleerd op naleving van de Duitse wet- en regelgeving (zie ook meldings- en documentatieplicht in Duitsland > urenstaten), is het belangrijk je even in te lezen. Zeker omdat het maximum aantal werkuren per dag afwijkt t.o.v. de Nederlandse wetgeving. Volg je de Nederlandse wetgeving op dit punt voor werken in Duitsland, ben je in overtreding en dat levert flinke boetes op bij constatering! De belangrijkste punten:

Niet meer dan 8 uur
De dagelijkse arbeidstijd mag niet meer dan 8 uur bedragen. Verlengen tot 10 uur (maximaal) is mogelijk, mits de gemiddelde arbeidstijd per dag in 6 kalendermaanden of 24 weken, niet meer bedraagt dan 8 uur.

Pauze
Het werk wordt onderbroken door vooraf vastgestelde rust van ten minste 30 minuten bij een werktijd van meer dan zes tot negen uur en 45 minuten bij een werktijd van meer dan negen uur in totaal. Deze rusttijden kunnen worden onderverdeeld in perioden van ten minste 15 minuten.

Rusttijden
Aan het einde van de werkdag, dient de werknemer een ononderbroken rusttijd hebben van ten minste 11 uur. Voor sommige sectoren geldt dat deze rusttijd ingekort kan worden tot 10 uur, mits deze binnen diezelfde maand / periode van 4 weken, wordt gecompenseerd met een rusttijd van minimaal 12 uur.

Nachtwerk
Met nachtwerk worden de uren bedoeld tussen 23.00 en 6.00 uur (in bakkerijen / voor bakkers van 22.00 tot 5.00 uur). Ook voor nachtwerk geldt dat het maximum aantal uren 8 uur, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 10 uren, zolang de gemiddelde arbeidsuur per dag over een periode van 4 weken / kalendermaand niet meer is dan 8 uur.

Let wel, bij (Duitse) cao kan van bovenstaande punten worden afgeweken. Duitsland kent geen cao Tentoonstellingsbedrijven, daarom wordt vaak gekeken naar het 'Tarifvertag Baugewerbe' (cao voor de bouw). Ook daarin geldt dat de het maximum aantal werkuren per dag 10 uur is.

Heb je vragen hierover? Bel of mail dan met Dineke Overweel-Philipse, Leden- en sponsorzaken CLC-VECTA, via d.philipse@clcvecta.nl of +31 (0)346 - 352 444.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers