Belastingdienst publiceert Handreiking DBA

08-3-2016

De Belastingdienst heeft de 'Handreiking beoordelingskader overeenkomsten arbeidsrelaties' gepubliceerd. In de Handreiking DBA staan de kaders die de Belastingdienst gebruikt bij het beoordelen van voorgelegde overeenkomsten: moet de opdrachtgever op grond van deze overeenkomst wel of geen loonheffingen inhouden. De staatssecretaris van Financiën heeft de publicatie van dit beoordelingskader toegezegd tijdens de parlementaire behandeling van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties.

Wat houdt de wet DBA precies in?
Met de wet DBA wordt het systeem van de Verklaring ArbeidsRelatie (VAR) afgeschaft. Het nieuwe systeem is volledig gebaseerd op vooroverleg met de Belastingdienst. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen een (model)overeenkomst aangaan. Zij kunnen deze voorleggen aan de Belastingdienst, waarna de Belastingdienst uitsluitsel zal geven over het karakter van de arbeidsverhouding die uit de voorgelegde overeenkomst is af te leiden. Indien de Belastingdienst positief oordeelt, lees: op basis van het voorgelegde model is geen sprake van een privaatrechtelijke dienstbetrekking, hebben opdrachtgever en opdrachtnemer in beginsel de zekerheid dat geen loonbelasting en premies sociale verzekeringen ingehouden en afgedragen/betaald moeten worden door de opdrachtgever.

Natuurlijk staat het je ook nog steeds vrij eigen, niet goedgekeurde overeenkomsten te gebruiken. Hierbij bestaat alleen een risico op naheffingen indien de Belastingdienst bij controle beoordeelt dat er sprake is van een arbeidsverhouding c.q. schijnconstructie.

Bron: XpertHR

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers