Buma NL Awards voor Normaal, Jan Smit en Nielson

15-9-2015

Nielson en Jan Smit zijn de grote winnaars bij de uitreiking van de Buma NL Awards van gisteravond. Singer-songwriter Nielson kreeg drie prijzen, twee gingen er naar Smit. De Lifetime Achievement Award ging naar Normaal.

De Buma NL Awards hebben dit jaar een verandering ondergaan. Niet alleen zijn er prijzen in twee verschillende muzieksegmenten (Hollands en Populair) uitgereikt, ook is een jury-oordeel losgelaten. De winnaars kregen hun prijzen op basis van verkoopcijfers van cd's, downloads en airplay. "Binnen de Nederlandstalige muziek zijn dat twee stromingen met elk hun eigen dynamiek en publiek", aldus Buma Cultuur-directeur Frank Helmink over de tweedeling in prijzen. "Het leek ons niet meer dan logisch die ook met aparte awards te onderscheiden."

Nielson werd in de categorie Populair het meest gedraaid in de Nederlandse horeca en was de succesvolste auteur met Sexy Als Ik Dans. Zijn muzikale samenwerking met Bløf, Mannenharten, was afgelopen jaar bovendien het meest gedraaide Nederlandstalige nummer op radio en televisie. In de categorie Hollands won Jan Smit met zijn album Jij & Ik (meer dan 40.000 verkochte exemplaren) en de single Recht Uit M'n Hart (Platina-status). Het later dit jaar met een afscheidsconcert in het GelreDome afzwaaiende Normaal kreeg de Lifetime Achievement Award voor ruim 40 jaar Nederlandstalige muziek.

Andere prijzen waren er onder meer voor Guus Meeuwis (die eerder op de dag ook de eerste TicketMaster Award had gewonnen voor meest verkochte tickets in het afgelopen jaar) en Kenny B. Tijdens het awardgala in Den Bosch werden tevens twee publieksprijzen uitgereikt: voor Grootste Talent en Favoriete Single. Via de websites van Buma NL-mediapartners Sterren.nl, RADIONL, PuurNL, TV Oranje, VBRO Radio en MENT TV koost het publiek Ik Leef Mijn Eigen Leven van André Hazes Jr. als Favoriete Single en Jeffrey Heesen ging naar huis met een publieksprijs voor Grootste Talent.

Alle winnaars van de Buma NL Awards op een rij:

Beste Album Hollands: Jan Smit - Jij & Ik
Beste Album Populair: Guus Meeuwis - Hollandse Meesters
Beste Single Hollands: Jan Smit - Recht uit m'n Hart
Beste Single Populair: Kenny B - Parijs
SENA Award (meest gedraaid op Radio & TV): Bløf & Nielson - Mannenharten
Meest gedraaid in de Nederlandse horeca: Nielson - Sexy als ik Dans
Publieksprijs Grootste Talent: Jeffrey Heesen
Publieksprijs Favoriete Single: André Hazes Jr. - Ik Leef Mijn Eigen Leven
Beste Auteur: Nielson
Lifetime Achievement Award: Normaal
TicketMaster Award (los van de awardshow uitgereikt op Buma NL): Guus Meeuwis

Bron: Entertainment Business

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers