De transitievergoeding en ernstig verwijtbaar handelen of nalaten

23-8-2016

Sinds invoering van de Wwz zijn verschillende rechterlijke uitspraken verschenen over de transitievergoeding. Is zo’n vergoeding ook verschuldigd als een werkgever of werknemer zich ernstig heeft misdragen?

De Wwz heeft per 1 juli 2015 een wettelijke ontslagvergoeding geïntroduceerd voor iedere werknemer die twee jaar of langer in dienst is geweest bij dezelfde werkgever. Het dienstverband moet dan wel op initiatief van de werkgever zijn opgezegd, ontbonden of op diens initiatief niet zijn verlengd.

Of een transitievergoeding moet worden betaald, hangt niet af van de reden voor beëindiging of niet voortzetting van het dienstverband. Is dit echter het gevolg van 'ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer', dan kan het zo zijn dat de werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen.

Ernstig verwijtbaar handelen of nalaten
Van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer zal niet snel sprake zijn. Bij de totstandkoming van de Wwz zijn enkele voorbeelden gegeven, zoals de situatie dat de werknemer zich schuldig maakt aan diefstal, verduistering, bedrog, productiecijfers mooier voorstelt of bij herhaling controlevoorschriften bij ziekte niet nakomt. Niet in alle gevallen zal dit echter ernstig verwijtbaar handelen of nalaten opleveren. Dat blijkt onder meer uit een oordeel van de rechtbank te Amsterdam in december 2015. In deze zaak had een schoonmaakster tijdens sterke drank gestolen van haar werkgever. Ze was betrapt met een gevuld flesje jenever op haar werkplek. De rechter ontbond de arbeidsovereenkomst van de werkneemster, maar overwoog dat haar handelen weliswaar verwijtbaar, maar niet ernstig verwijtbaar was. Er waren sterke aanwijzingen dat de werkneemster kampte met een alcoholverslaving. De rechter oordeelde dat in zo’n geval minder snel sprake is van ernstige verwijtbaarheid. De werkgever moest daarom wel gewoon een transitievergoeding betalen.

Werkgever misdraagt zich
Zegt een werknemer op (of verzoekt de werknemer de rechter om ontbinding), dan is de werkgever in beginsel geen transitievergoeding verschuldigd. Maar als de werkgever zich ernstig heeft misdragen kan het zo zijn dat de werkgever toch een transitievergoeding moet betalen. Een zaak waarin dit aan de orde kwam, is die van de het hof Den Haag d.d. 22 maart 2016. In deze zaak verzocht een notarieel medewerkster bij een notariskantoor om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De werkneemster was gedeeltelijk arbeidsongeschikt geworden. Sindsdien had de werkgever haar regelmatig uitgescholden en opmerkingen gemaakt als 'Ik treiter jou er wel uit' en 'Ik moet nog drie jaar met dat mens'. De werkgever ging in deze zaak behoorlijk nat. De rechtbank ontbond het contract en veroordeelde de werkgever niet alleen om de transitievergoeding te betalen (die fiks was, de werkneemster was al sinds 1993 in dienst), maar ook tot betaling van een billijke vergoeding van € 50.000,-.

Lees meer over de transitievergoeding en ernstig verwijtbaar handelen of nalatenop de website van XpertHR. Geen abonnee? Om het complete artikel te ontvangen, kun je als lid van CLC-VECTA telefonisch contact opnemen met ons bureau via info@clcvecta.nl of +31 (0)346 - 352 444.

Bron: XpertHR

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers