Een goedgekeurde modelovereenkomst en toch een dienstbetrekking

22-4-2016

Ook een goedgekeurde modelovereenkomst kan een dienstbetrekking / arbeidsovereenkomst bevatten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn doordat de Belastingdienst niet alle achterliggende feiten en omstandigheden kan beoordelen op het moment dat de overeenkomst wordt voorgelegd. Maar het kan ook zo zijn dat de civiele rechter een ander oordeel heeft over de afgesloten overeenkomst en/of een andere mening heeft over de gevolgen van de achterliggende feiten en omstandigheden. Een en ander wordt ook bevestigd door de Belastingdienst.

Verstrekkende gevolgen
Als de civiele rechter vindt dat de overeenkomst een arbeidsovereenkomst is, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Niet alleen arbeidsrechtelijk. We kunnen ons niet voorstellen dat als de zzp’er / werknemer zich bijvoorbeeld bij het UWV meldt, een uitkering kan worden geweigerd. Maar bij wie worden dan de premies nageheven? Dat zal dan bij de opdrachtgever zijn.

Adviescommissie
Door staatssecretaris van Financiën Wiebes is een Commissie (Model)overeenkomsten in het kader van de Wet DBA, ingesteld. De commissie heeft tot taak onderzoek te verrichten naar de juistheid van door de Belastingdienst beoordeelde (model)overeenkomsten. De commissie toetst de door haar te beoordelen (model)overeenkomsten aan het huidige wettelijk kader. De commissie gaat nog dit jaar rapporteren aan de staatssecretaris. Wij vermoeden dat de commissie zal oordelen dat er de nodige haken en ogen aan de nieuwe systematiek zitten.

Hulp nodig?
De Adviesgroep Loon-& Premieheffing adviseert en begeleidt organisaties die met zzp’ers werken bij het vervallen van de VAR. Daarnaast vinden er op verschillende data en plaatsen in het land workshops plaats waarin het vervallen van de VAR en de nieuwe overeenkomsten centraal staan.

Bron: BDO

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers