ESF-subsidie voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers

26-8-2014

Met het stijgen van de pensioenleeftijd en de vergrijzende beroepsbevolking is duurzame inzetbaarheid een belangrijk thema voor personeelsbeleid geworden. Staatssecretaris Klijnsma van SZW stelt daarom 22 miljoen euro beschikbaar voor projecten om werknemers gezonder en langer aan het werk te houden. De nieuwe ESF-regeling (Europees Sociaal Fonds) start in oktober en biedt bedrijven de mogelijkheid de werknemers productief, gemotiveerd en gezond aan het werk te houden.

Waar kan subsidie voor aangevraagd worden?
Bedrijven kunnen 50% subsidie ontvangen voor projecten voor een of meerdere van onderstaande thema’s of activiteiten:

  • Het uitvoeren van periodiek medisch onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van werknemers (PMO), eventueel in combinatie met een RIE en/of leefstijlinterventies. Hiermee weet je waar de bedrijfsrisico’s schuilen en welke werknemers 'at risk' zijn. Als je dit weet, kun je tijdig ingrijpen en jouw mensen inzetbaar houden, én je voldoet aan jouw wettelijke verplichtingen.
  • Het maken van een bedrijfs- of organisatiescan, om bijvoorbeeld in kaart te brengen hoe weerbaar werknemers zijn, of waar jouw werknemers stress van krijgen en waarvan juist energie. Eventueel aangevuld met workshops, zoals verzuimmanagement of werkdruk- en stressmanagement voor leidinggevenden.
  • Het bevorderen van gezond en veilig werken (verlichten fysieke belasting, bevorderen gezonde leefstijl, bevorderen arbeidsveiligheid).
  • Weet je waar de talenten van jouw werknemers liggen? En wat hun drijfveren zijn? Door de in- en externe mobiliteit van werknemers te stimuleren, blijven jouw werknemers voor jou aantrekkelijk. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld workshops of assessments inzetten.

In totaal is € 22 miljoen beschikbaar voor projecten met een investering tussen de € 12.000 en € 20.000 aan kosten, die starten na 1 december a.s. Dit betekent dat de regeling vooral interessant is voor bedrijven vanaf ca. 40 medewerkers. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan komt 50% van de investering terug in de vorm van subsidie.

Ondersteuning bij aanvragen
Een subsidie aanvragen is ingewikkeld en tijdrovend. ArboNed biedt leden van CLC-VECTA daarom ondersteuning bij het aanvragen van de subsidie. Hiervoor werkt ArboNed samen met Fitt. ArboNed zorgt voor een projectofferte op maat en Fitt neemt de gehele subsidieaanvraag uit handen.

Aanvragen indienen
Indienen van aanvragen kan van 15 oktober tot 17 november. Om te zorgen dat aanvragen tijdig kunnen worden ingediend, is het belangrijk dat ArboNed aanvragen (in de vorm van een getekende offerte) uiterlijk 1 oktober kan overdragen aan Fitt.

Heb je belangstelling neem dan vóór 8 september contact op met Mirella Miedema, Salesmanager bij ArboNed, preferred supplier van CLC-VECTA via mirella.miedema@arboned.nl of +(0)6 - 31 67 29 85. Voor meer informatie over de ESF-subsidieregeling kun je tevens contact opnemen met Mirella Miedema of kijken op de website van Agentschap SZW.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers