Europese verkiezingen: wat is belangrijk voor jou?

12-5-2014

Weet jij al wat je gaat stemmen op 22 mei? De Europese verkiezingen zijn juist voor jou als ondernemer belangrijk, omdat veel wetgeving waar jij mee te maken hebt uit Brussel komt. De MKB Servicedesk van MKB-Nederland heeft een paar belangrijke punten voor ondernemers uitgelicht, met de standpunten van de belangrijkste Nederlandse partijen.

Soms zijn partijen onder voorwaarden wel voor een standpunt, of hebben ze zich ergens nog niet over uitgelaten. Dan staan ze bij neutraal. Onderaan deze pagina vind je ook de links naar de specifieke partijen, mocht je meer informatie over hun standpunten voor de Europese verkiezingen willen.

Interne markt
Ben jij actief in andere EU-landen? Dan heb je te maken met de interne markt. Die is nog niet volledig. Er zijn lidstaten die een deel van hun markt nog steeds afschermen voor ondernemers uit andere landen. Zo verhoogde Frankrijk in 2012 de accijns op bier (dat meestal uit België of Nederland komt) met 160 procent, maar de accijns op wijn (in Frankrijk vooral van eigen bodem) niet.

Verschillende partijen willen een einde maken aan dit soort protectionisme en eenduidige verordeningen invoeren voor alle lidstaten. Ook willen zij alle markten volledig openstellen voor alle EU-landen. Dat is nu bijvoorbeeld bij energie, telecom, post en diensten nog niet het geval.

Maar let op: meer interne markt betekent ook dat naties minder ruimte krijgen om zelf invulling te geven aan richtlijnen, zoals nu het geval is. Nederland krijgt dus minder zeggenschap over de eigen markt en daarmee kan het makkelijker worden voor je concurrenten uit de 27 andere lidstaten om in Nederland aan de slag te gaan.

» Meer interne markt: voor of tegen?
Voor: VVD, 50plus
Neutraal/ geen mening: CDA, D66, PvdA, SP
Tegen: GroenLinks, PVV, SGP/CU

Vrijhandelsverdrag met Amerika
De Europese Unie is in een vergevorderd stadium aan het onderhandelen met Amerika over lagere import- en exporttarieven en het slechten van handelsbarrières, door normen en wetten gelijk te trekken. Door het vrijhandelsakkoord zou de handel tussen Europa en Amerika flink toenemen. Volgens verschillende studies zal de Europese economie hierdoor groeien. Dit betekent meer kansen, maar ook meer concurrentie. Een discussiepunt is bijvoorbeeld het toelaten van genetisch gemanipuleerde gewassen tot Europa.

» Vrijhandelsakkoord: voor of tegen?
Voor: VVD, D66, CDA, 50plus, ChristenUnie/SGP
Neutraal/ geen mening: PvdA (wil wel een paragraaf over het mkb opnemen)
Tegen: SP, GroenLinks, PVV (wil uit de EU en dan alleen met Amerika onderhandelen)

Europees Aanbesteden
Grote opdrachten moeten nu Europees worden aanbesteed, zodat bedrijven uit de hele EU er kans op maken. Sommige partijen willen de drempel hiervoor verhogen, zodat opdrachten van bijvoorbeeld de Nederlandse overheid sneller naar een Nederlands bedrijf gaan. Dit betekent wellicht meer kans op opdrachten in Nederland, maar minder kans op opdrachten in andere EU-landen.

» Drempelverhoging Europees aanbesteden: voor of tegen?
Voor: CDA, PvdA, GroenLinks
Neutraal/ geen mening: PVV, SP, 50plus
Tegen: VVD, D66, SGP/CU

Belasting op financiële transacties
Europa kijgt haar geld nu van de lidstaten, maar er gaan steeds meer stemmen op om rechtstreeks geld te innen bij burgers. Bijvoorbeeld door een kleine heffing op financiële transacties (verkoop van aandelen en obligaties, handel in derivaten) in te voeren. Vooral banken zouden hierdoor moeten betalen, maar ook pensioenfondsen. Hierdoor betalen zij zelf voor hun eventuele redding. Maar gevreesd wordt dat banken dan nog minder geld willen vrijmaken om uit te lenen.

» Financiële transactietaks: voor of tegen?
Voor: PvdA (met uitzondering van pensioenfondsen), SP, GroenLinks
Neutraal/ geen mening: CDA
Tegen: PVV, VVD, PVV, CU/SGP, 50plus, D66

Europese vennootschapsbelasting
In Europa gaan stemmen op om de belastingconcurrentie tussen lidstaten te verminderen, door bijvoorbeeld een Europees minimumtarief voor vennootschapsbelasting in te voeren. Landen hebben dan minder vrijheid om hun ondernemers te belonen en grote bedrijven aan te trekken met lage belastingtarieven.

» Minimumtarief vennootschapsbelasting: voor of tegen?
Voor: PvdA, D66, GroenLinks, SP
Neutraal/ geen mening: CDA, 50 plus
Tegen: VVD, CU/SGP, PVV

Meer weten?
Hieronder vind je de links naar de partijprogramma's van de politieke partijen.

Stemwijzer
Ontdekken welke partij bij jou past? MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland hebben een speciale stemwijzer gemaakt voor ondernemers. Ook kun je punten van partijen hier vergelijken met de standpunten van VNO-NCW en MKB Nederland.

European Business Day
Verder gaat MKB Servicedesk-directeur Willem Overbosch maandag 12 mei op de European Business Day in debat met ondernemers en politici over de Europese verkiezingen. De MKBuzz staat de hele dag bij de Jaarbeurs, dus kom vooral langs met jouw vragen over de verkiezingen!

Bron: MKB Servicedesk

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers