Geen quotumheffing in 2017
In het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners (werkgevers en werknemers) afgesproken dat ze extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal gaat het om 125.000 extra banen (ten opzichte van de peildatum 1 januari 2013) voor deze mensen die in 2026 gerealiseerd moeten zijn; 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid. De banenafspraak is een landelijke afspraak. De Wet banenafspraak en quotumheffing arbeidsbeperkten regelt een aantal belangrijke zaken die nodig zijn om de mensen uit de doelgroep op de banen te plaatsen en om te monitoren of de werkgevers de extra banen in een jaar hebben gerealiseerd. Het tweede deel van de banenafspraak is dat als het aantal banen niet gehaald wordt, er een quotumheffing komt. Ook dat regelt deze wet.
Alleen als werkgevers de aantallen banen van de banenafspraak in een jaar niet realiseren, kan er een quotumheffing komen. In het jaar voordat de quotumheffing gaat gelden, bepaalt het ministerie van SZW op basis van een formule dan het vereiste quotumpercentage. Dit percentage kan voor de sector overheid een ander percentage zijn dan voor de sector markt.
Voor wie geldt de quotumheffing?
De quotumheffing geldt voor alle bedrijven met 25 werknemers of meer. Of een bedrijf daaronder valt, stelt het UWV op de volgende manier vast. Het aantal van 25 werknemers wordt uitgedrukt in verloonde uren. Per jaar wordt hiervoor de grens van 40.575 uur aangehouden (1.623 uur per kalenderjaar (31,1 uur per week) per werknemer maal 25 werknemers). Aan de hand van de polisadministratie bepaalt het UWV of het bedrijf dit aantal verloonde uren heeft verantwoord in de loonaangifte. De werkgever kan zelf beïnvloeden of het aantal verloonde uren in zijn bedrijf meer of minder bedraagt dan die 40.575 per jaar, omdat hij zelf het aantal verloonde uren in de loonaangifte opneemt.
Doelstelling gehaald
De quotumheffing zou voor het eerst van start kunnen gaan met ingang van 2017. In 2016 zou daarvoor per sector (markt of overheid) worden beoordeeld of de werkgevers uit die sector de vereiste aantallen banen voor 2015 gehaald hebben. Als dat niet het geval zou zijn, zou de quotumheffing kunnen gaan gelden voor de sector (of de sectoren) die de aantallen uit de banenafspraak niet heeft (of hebben) gehaald. Uit de cijfers van de meting in 2016 blijkt dat met name de werkgevers in de marktsector voor liggen op schema. Daar zijn vanaf het moment van de nulmeting (1 januari 2013) tot en met 2015 in totaal 15.604 banen gerealiseerd. De doelstelling uit het sociaal akkoord was 6.000 banen. Bij de overheid zijn er vanaf de nulmeting tot eind vorig jaar 5.453 banen voor mensen met een beperking ontstaan. De doelstelling in het sociaal akkoord hier lag op 3.000 banen. Het totale aantal banen was tijdens de nulmeting 75.000 en is nu 96.000. Door dit resultaat is er geen aanleiding om de quotumregeling voor het jaar 2017 te activeren, maar dit zou in latere jaren uiteraard wel het geval kunnen zijn.
Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan contact op met onze partner BDO Accountants & Belastingadviseurs via clcvecta@bdo.nl of +31 (0)30 - 284 98 21.
Bron: BDO Accountants & Belastingadviseurs