HR: meer taken, meer loon, weinig zekerheid
HR-professionals zitten niet stil, naast nieuwe taken en een vooral uitvoerende rol in het bedrijf, zijn ze ook actief op de arbeidsmarkt. Ook de zorgen over de economische recessie zijn nog niet voorbij.
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR-Trends 2014-2015’, een onafhankelijk, representatief onderzoek van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, preferred supplier van CLC-VECTA, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 700 Nederlandse HR-professionals.
Loonstijging overtreft verwachtingen
Door de uitbreiding van het takenpakket en verandering in de uitvoering verwachten veel HR-professionals (69 procent) de komende jaren een verzwaring van hun functie. Dit zien HR-professionals ook terug in hun beloning. De gemiddelde loonstijging van HR-professionals in 2014 is 1,9 procent. Dit is aanzienlijk hoger dan de loonstijging van 1,2 procent die vorig jaar werd verwacht. Voor het komende jaar verwachten HR-professionals een gemiddelde loonstijging van 1,7 procent. Meer dan de helft (56 procent) verwacht dat het salaris gelijk blijft.
HR-professionals zien nog steeds weinig promotiekansen. Een kwart (26 procent) heeft de afgelopen twee jaar promotie gemaakt. Vorig jaar was dit nog 21 procent. Voor de komende twee jaar verwacht 18 procent van de HR-professionals promotie te maken.
Meer HR-professionals actief aan het solliciteren
Bijna een kwart van de HR-professionals (23 procent) is op zoek naar een andere baan. Hiervan is 63 procent actief aan het solliciteren naar een andere functie, dit was vorig jaar nog 55 procent. Met name HR-professionals in medior functies zijn van plan om van baan te veranderen. Het huidige salaris is niet voor iedereen een reden om te switchen van baan. Zowel HR-professionals die tevreden zijn met hun salaris (28 procent) als zij die daar ontevreden over zijn (33 procent), zijn van plan van baan te veranderen.
HR-professionals roeien met te korte riemen
Veel HR-professionals (71 procent) maken zich zorgen om het voortduren van de economische recessie en het tekortschieten van het budget om de gestelde doelen te bereiken (57 procent). Bijna de helft (45 procent) is beducht op een reorganisatie of ontslag. Deze vrees heeft ook zijn weerslag op het persoonlijke carrièreplan van HR-professionals, zo lijkt het. Bijna twee derde (64 procent) heeft het afgelopen jaar een opleiding of training gevolgd, waarbij voor een derde (34 procent) de focus niet louter op het bijhouden van vakkennis lag. “Wellicht zijn zij zich aan het voorsorteren op een nieuwe functie in een ander werkveld,” zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HRM bij Berenschot.
Bron: HR Praktijk