Inbreuk op auteursrecht: het kan je duur komen te staan

10-12-2015

Over (inbreuk op) auteursrecht is al veel gezegd en geschreven. Toch blijkt het onderwerp nog steeds actueel te zijn. Onlangs werd namelijk nog maar weer eens pijnlijk duidelijk dat inbreuk maken op het auteursrecht je duur kan komen te staan. We lichten graag een casus uit de praktijk toe en leggen je uit hoe je kunt voorkomen dat dit jouw organisatie ook gebeurt.

Casus
Buro Live publiceerde begin dit jaar een onderzoek op haar website van het Event Research Center (ERC). Buro Live vermeldde expliciet op haar website dat ERC de auteur was van het onderzoek met een verwijzing naar de website van ERC. Een half jaar later ontving Buro Live een brief van ERC, waarin ERC Buro Live sommeerde tot het betalen van een schadevergoeding voor het maken van inbreuk op het auteursrecht van ERC.

Buro Live verwijderde het rapport direct van haar website en stelde een onderzoek in. Daaruit bleek dat, in de beperkte periode dat het rapport online stond, de pagina met het rapport niet is bekeken, tot het moment waarop ERC constateerde dat het rapport er stond. Het rapport is door een derde aan Buro Live ter beschikking gesteld. Buro Live is tot plaatsing overgegaan, omdat het een rapport uit 2012 betrof.

Buro Live heeft geprobeerd het voorval zonder juridische tussenkomst op te lossen. Echter nam ERC een advocaat in de arm. Deze advocaat stelde dat Buro Live door middel van (digitale) reproductie en openbaarmaking inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van ERC. Daarop volgend besloot ook Buro Live een advocaat in te schakelen. Uiteindelijk hebben Buro Live en ERC ingestemd met een schikking van € 4.000,- als schadevergoeding.

Hoe zit het nu precies met auteursrecht?
Op alle werken, zoals teksten, foto’s, tekeningen, grafieken, tabellen, maar ook blogs en vlogs, etc. die afkomstig zijn van een externe partij rusten auteursrechten. Het auteursrecht op zo’n werk komt in eerste instantie toe aan de maker van het werk, vanaf het moment waarop hij/zij het werk heeft gemaakt. Om een werk van een ander waar auteursrecht op rust te publiceren, moet je vooraf toestemming hebben van de auteursrechthebbende. Wanneer je die toestemming niet hebt, maar het werk wel publiceert, kan de rechthebbende extreem hoge vergoedingen eisen.

Hoe kun je voorkomen dat dit gebeurt?
Om dergelijke zaken binnen jouw organisatie te voorkomen, is het van groot belang dat er altijd schriftelijk toestemming is gevraagd en is verkregen voordat een stuk openbaar wordt gemaakt. Stel dus nooit een stuk waarvoor geen schriftelijke toestemming is verleend of waarvan niet duidelijk is of er wel of geen toestemming is, openbaar beschikbaar.

Kortom, wees voorzichtig met het gebruiken van andermans werken om te voorkomen dat je een hoge schadevergoeding moet betalen!

Om privacy redenen zijn de namen in dit artikel veranderd.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers