Incassobureaus op de vingers getikt voor innen spookfacturen

12-11-2015

De Autoriteit Consument & Markt en de Autoriteit Financiële Markten hebben incassobureaus op de vingers getikt, onder meer omdat zij zich inzetten voor malafide bedrijven die spookfacturen versturen. Rekeningen die onterecht zijn verstuurd, worden onder ontoelaatbare druk alsnog geïnd. Volgens de toezichthouders 'spelen de problemen breed in de branche'. Incassobureaus blijken de inhoud van vorderingen onvoldoende te controleren. Malafide bedrijven belagen consumenten en andere bedrijven geregeld met zogeheten spookfacturen. Ze schakelen vervolgens een incassobureau in om deze onterechte vordering alsnog te innen. Een bedrijf mag pas een factuur versturen als er een rechtsgeldige overeenkomst is en er een prestatie wordt geleverd in de vorm van een dienst of product. Kan het incassobureau niet zo'n overeenkomst overleggen en/of blijft die prestatie uit, dan is betaling niet verplicht. De toezichthouders signaleren drie problemen:

  • Incassobureaus confronteren consumenten en bedrijven met spookfacturen
  • Incassobureaus berekenen onterechte en ondoorzichtige kosten
  • Incassobureaus zetten consumenten en bedrijven onder ontoelaatbare druk om de rekeningen te betalen. Ze dreigen bijvoorbeeld met beslaglegging, terwijl alleen een deurwaarder dat mag. Gezien de reacties van verschillende politieke partijen is de kans groot dat de Tweede Kamer nieuwe wet- en regelgeving wenst in te stellen en of meer controle. Het is echter de vraag of dit daadwerkelijk tot verbetering leidt. Daarbij duurt het vrijwel altijd lang voor zo'n traject is doorlopen.

MKB-Nederland en VNO-NCW adviseren ondernemers om heel alert te zijn op organisaties die een incassobureau een spooknota of valse factuur laten innen of daarmee dreigen. Als je het niet vertrouwt, kun je contact opnemen met de Fraudehelpdesk, waar men de meeste malafide incassobureaus kent. Ondernemers die zelf een niet-betaalde factuur willen innen via incasso, moeten héél zorgvuldig een bureau kiezen. Het kan reputatieschade veroorzaken om in zee te gaan met een 'bureau' dat mooie beloftes doet, maar de bestaande regels niet in acht neemt. Zo zijn er bureaus die de te innen factuur verhogen met een te groot bedrag of dreigen met ontruiming.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers